Oppenheimer ble årets store Golden Globe-vinner

Christopher Nolans Oppenheimer ble den store vinneren da Golden Globe-utdelingen fant sted i Los Angeles i natt. Filmen vant hele fem priser, inkludert beste drama, regi og mannlige skuespiller.

Golden Globe-prisen har mistet mye av sin fordums glans de senere årene, etter en rekke kontroverser, men har gjort alt den kan for å bevare sin eksistens og endog relevans. Om de lykkes med sistnevnte, er vel noe av en smakssak, men ikke desto mindre har Globe-prisene tradisjonelt truffet bedre enn Oscar, og stjernene fortsetter å hegne om utdelingen.

At Oppenheimer ble den store vinneren i natt, med priser for både beste drama, regi til Christopher Nolan, mannlige hovedrolle i et drama til Cillian Murphy, birolle til Robert Downey Jr. og originalmusikk.

Lily Gladstone mottok utmerkelsen for beste kvinnelige skuespiller i et drama, mens Emma Stone fikk den tilsvarende prisen i komediekategorien for sin innsats i Poor Things. Poor Things vant også prisen for beste komedie, som mange på forhånd antok ville tilfalle Barbie. Barbie vant i stedet den nyopprettede (og latterlige) prisen for «Cinematic and Box Office Achievement», samt beste originalskrevne sang. Hayao Miyazakis mesterverk Gutten og hegren tok animasjonsprisen, foran den massivt hypede Spider-Man: Across the Spider-Verse. Ingenting tyder på at dette vil skje under Oscar-utdelingen i mars – for i motsetning til hva mange tror, er ikke Golden Globe-prisene en særlig god indikator.

Under finner du en oversikt med filmprisene. Du kan lese mer om TV-prisene på Globes’ hjemmesider.

 *

Beste film (drama): Oppenheimer

Beste film (komedie): Poor Things

Beste animasjon: Gutten og hegren

Beste regi: Christopher Nolan, Oppenheimer

Beste manus: Justine Triet, Fritt fall

Beste kvinnelige hovedrolle (drama): Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon

Beste kvinnelige hovedrolle (komedie): Emma Stone, Poor Things

Beste mannlige hovedrolle (drama): Cillian Murphy, Oppenheimer

Beste mannlige hovedrolle (komedie): Paul Giamatti, The Holdovers

Beste kvinnelige birolle: Da’vine Joy Randolph, The Holdovers

Beste mannlige birolle: Robert Downey Jr., Oppenheimer

Beste originalmusikk: Oppenheimer

Beste originale sang: Barbie

Beste ikke-engelskspråklige film: Fritt fall

«Cinematic and Box Office Achievement»: Barbie