Nydelig første trailer til Pablo Larraíns Venezia-aktuelle Diana-portrett Spencer

Med Jackie (2016) viste regissør Pablo Larraín at det finnes en vei forbi biografi-filmenes forbannelse. Og med straks Venezia-aktuelle Spencer bruker han samme metode, denne gang på et filmisk portrett av prinsesse Diana. Den første traileren indikerer at Larraín er inne på noe… igjen.

Kristen Stewart spiller Diana Spencer, som ble prinsessen av Wales, da hun i 1981 giftet seg med dronning Elizabeths sønn Charles. Etter traileren å dømme virker Stewart å ha forsvunnet komplett inn i rollen, akkurat slik Natalie Portman gjorde det som Jackie Kennedy i Jackie. I begge filmene velger Larraín å konsentrere seg om en begrenset periode fra den berømte hovedpersonens liv – istedenfor å strekke filmen til å fange inn et episk narrativ.

I synopsiset til Spencer, som ligger ute på Venezia-festivalens programsider, fremgår det at filmen utspiller seg over noen få dager i løpet av en helg i juleferien i 1991, da prinsesse Diana og prins Charles’ ekteskap er i stadig dårligere forfatning, og problemene begynner å stige til overflaten samtidig som de er invitert av dronningen til hennes feriested på Sandringham Estate.

«We all grew up understanding what a fairytale is,» skriver Pablo Larraín i sin regiuttalelse gjengitt i Venezia-programmet. «But Diana Spencer changed the paradigm, and the idealised icons that pop culture creates, forever. This is the story of a princess who decided not to become a queen but chose to build her identity by herself. It’s an upside-down fairytale.»

Teaser-traileren nedenfor gir oss en smakebit på det elegante, men samtidig grove og nære visuelle uttrykket Larraín og hans franske fotograf Claire Mathon (Portrett av en kvinne i flammer) har gitt Spencer, og glimtene av Stewart som Diana virker spot on. Kan man drømme om at filmen kombinerer det beste av Larraíns skuespillerinstruksjon og konsept fra Jackie, med en dose av den skarpladde energien i Yorgos Lanthimos‘ monarkiskildring The Favourite?

Vi krysser fingrene. Nå gjenstår det egentlig bare å se det endelige resultatet, når Montages neste uke reiser til filmfestivalen i Venezia og ser Spencer i anledning verdenspremieren. Nedenfor har vi limt inn traileren, noen frysbilder og filmens pustberøvende plakat.

*