Mørkt begjær i traileren til Abel Ferraras Welcome to New York

Den konstant kompromissløse regissøren Abel Ferrara (Bad Lieutenant) er tilbake med ny film, og nå er første trailer sluppet.

Ferrara sementerte allerede på 80-tallet sin kultstatus gjennom en rekke essensielle bidrag til amerikansk uavhengighetsfilm, med røtter stikkende dypt ned i New Yorks skitne undergrunnsverden. Selv om Ferraras filmer fra de siste par årene virker mer marginalisert enn hans tidligere verker, med hensyn til filmenes begrensede distribusjon, holder 62-åringen likevel koken.

De siste årene har han jobbet spesielt med to prosjekter, som begge straks er klare: En biografisk film om det uløste drapet på den italienske filmskaperen Pier Paolo Pasolini, med Ferrara-gjenganger Willem Dafoe i tittelrollen, samt den semi-biografiske Welcome to New York, som er tungt inspirert av den mye medieomtalte sexskandalen som endte med at den franske presidentkandidaten Dominique Strauss-Kahn måtte gå av som leder for Det internasjonale pengefondet.

Først ut av lanseringsblokka er Welcome to New York, som lenge var antatt å få premiere under årets filmfestival i Cannes. Filmens produsenter har imidlertid valgt å gå for en bredere lansering, ved å bruke VOD-plattformer på internett, der filmen nå skal slippes samtidig som filmfestivalen i Cannes pågår. Det franske lovverket forhindrer parallell lansering av en film på nett og kino, så produsentene av Welcome to New York har her valgt å prioritere internett som distribusjonskanal. Filmen vil likevel bli kinovist under festivalen for potensielle internasjonale kjøpere.

welcome-to-ny

Siden internettpremieren er kun en drøy uke frem i tid, er det også lagt ut en offisiell trailer. Riktignok kunne de eksepsjonelt årvåkne få med seg en promotrailer allerede i fjor vår, men den ble raskt fjernet fra nettet. Denne nye traileren åpner med en tekstplakat som av juridiske hensyn poengterer at filmen er fiksjon, uten at noen lures til å tro at dette handler om andre enn Strauss-Kahn, til tross for hovedkarakterens navnebytte.

Rollen gestaltes for øvrig av Gerard Depardieu, som virker å være et naturlig valg i kraft av sitt naturlig karismatiske, men også sleske vesen, samtidig som den elegante Jacqueline Bisset fremstår perfekt utvalgt til i samme univers. Fra traileren å bedømme tegner imidlertid Welcome to New York til å bli en smule mindre sleazy og erotisk enn ryktene tilsier at den er. Men sannsynligvis rommer totalen mer saft enn hva som pipler ut av denne traileren, som likevel antyder noe potensielt mørkt, snuskete og forfriskende alternativt i en film som tar for seg psykologien i makt, seksuelt begjær, ensomhet og dekadanse. Tematikk som absolutt burde kle Ferraras interesseområde.

(PS: Når det gjelder Abel Ferraras andre 2014-produksjon, Pasolini, blir den sannsynligvis høyaktuell for høstens internasjonale filmfestivaler – med Venezia som heteste stalltips.)


Exclu Télérama.fr : Welcome to New York, d’Abel… by Telerama_BA