Mel Gibson ønsker å regissere Dødelig våpen 5

Mel Gibson og Danny Glover spilte politietterforskerne Riggs og Murtaugh i de fire Dødelig våpen-filmene (1987-1998), alle regissert av Richard Donner. Da sistnevnte gikk bort i sommer, 91 år gammel, etterlot han seg et nesten ferdig utviklet manus til Dødelig våpen 5 – som Mel Gibson nå varsler at han skal regissere.

Det er britiske The Sun som i en rapport fra et samtale-event i London nylig, der Gibson var gjest, gjengir et sitat om Dødelig våpen 5 og Donners bortgang: «[Richard Donner] was developing the screenplay [for Lethal Weapon 5] and he got pretty far along with it. And he said to me one day, ‘Listen kid, if I kick the bucket you will do it.’ And I said: ‘Shut up.’» (At Donner og Gibson jobbet sammen med å utvikle 5’ern bekreftes i en nyhetssak hos New York Daily News fra november 2020.) «Then [Donner] did indeed pass away [this year]. But he did ask me to do it and at the time I didn’t say anything. He said it to his wife and to the studio and the producer. So I will be directing the fifth one.»

Skulle dette vise seg å bli en realitet, vil det bli Gibsons syvende film som regissør, forutsatt at hans bebudede oppfølger til The Passion of the Christ realiseres først. (Vi rapporterte om den allerede i 2018, men prosjektet har foreløpig ikke steget ned fra filmhimmelen.) Det er uansett et par hvis og dersom i denne nyheten om Dødelig våpen 5, men for nostalgiske fans av Dødelig våpen-serien – som spilte en innflytelsesrik rolle i populariseringen av buddy cop-sjangeren i actionfilm på slutten av 1980- og inn på 1990-tallet – er det en ikke umorsom tanke å returnere til disse rollefigurene sent i livet (Gibson og Glover er henholdsvis 65 og 75 år gamle i skrivende stund). Samtidig er det vanskelig å se for seg en stor kinoappetitt for Dødelig våpen 5 hos en yngre målgruppe anno 2020-tallet.

Men her kommer strømmetidsalderen inn og gjør det hele litt mer sannsynlig. Deadline melder nemlig i dag at Dødelig våpen 5 – om produsent Lauren Shuler Donner (Richard Donners enke) og Gibson lykkes med å stable det på bena – vil bli et produkt for HBO Max, som eies av Warner Bros., studioet som styrer Dødelig våpen-franchisen.

Og trekker man den logikken med i regnestykket, er det kanskje ikke så utenkelig likevel, at oldis-utgaver av Riggs og Murtaugh vil se dagens lys, om ikke på kino, så i alle fall på en TV-skjerm nær deg.