Liv Ullmanns Frøken Julie til Toronto – få et inntrykk av filmen i den ferske traileren

Vi har lenge ventet på en smakebit fra Liv Ullmanns Frøken Julie, og ikke minst en avklaring i forhold til hvilken festival filmen skal vises på. Nå er det bestemt at premieren vil finne sted i Toronto, og i den anledning har Maipo og distribusjonsselskapet Nordisk Film sluppet en trailer.

Ullmanns versjon av August Strindbergs Frøken Julie, med Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Colin Farrell (Minority Report) og Samatha Morton (In America) i hovedrollene, får verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i begynnelsen av september, i seksjonen «Special Presentation». I dette programmet vises store titler, med kjente regissører og skuespillere.

Produsent Synnøve Hørsdal i Maipo er naturlig nok begeistret over å få muligheten til å vise filmen i Toronto, og siteres i NFIs pressemelding, som ble sendt ut i går kveld:

Dette er utrolig gøy! For oss er det viktig å ha et godt lanseringssted internasjonalt for Frøken Julie, og Toronto er det perfekte stedet for dette. Så langt har filmen ikke vært vist for kjøpere på markedet men kun blitt solgt på bakgrunn av de navnene som er knyttet til filmen. Nå har vi fått det beste stedet vi kunne håpe på for å få filmen videre ut i verden.

Strindbergs fortelling fra 1888 handler om et tragisk forsøk på forsoning mellom to mennesker fra ulike klasser som har elsket hverandre hele livet, men som aldri har hatt muligheten til å omsette de svermeriske følelsene til kjærlige handlinger. Frøken Julie og Jean har kommet til et punkt hvor de opplever at livet nærmest har blitt skuslet bort, og er fanget i en dødsone: skal de bli ved sin lest eller jage drømmene de burde ha oppfylt for lenge siden?

NFI beskriver Frøken Julie som «en film om å gjenkjenne og bli gjenkjent, og om ulikheter; ulikheter mellom klassene, mellom mann og kvinne, og om hva det koster å være tro mot den man er.» Frøken Julie er spilt inn på engelsk i Nord-Irland, og norske Maipo Film, med Synnøve Hørsdal i spissen, produserer filmen sammen med det britiske selskapet The Apocalypse Film Company, i co-produksjon med franske Seniorita Films og irske Subotica Film. Det franske selskapet Wild Bunch skal stå for det internasjonale salget av Frøken Julie – en prosess som får et viktig startskudd i Toronto.

Som nevnt har det blitt sluppet en trailer i forbindelse med Toronto-annonseringen, som du kan se her. Frøken Julie presenterer seg selv som et tradisjonelt kammerspill, av typen Liv Ullmann tidligere har vist at hun mestrer godt, og med denne rollebesetningen og Zvyagintsev-fotograf Mikhail Krichman ombord, er det mye som borger for at dette blir en vakker adaptasjon av Strindbergs klassiske stykke.

Hvis den legendariske norske skuespillerinnen og regissøren finner tilbake til stilen og det uanstrengte toneleiet fra formtoppen Trolösa, har vi noe godt i vente.