Kostymedesigner Karen Fabritius Gram er årets vinner av Edith Carlmar-prisen

Kosmorama 2021: Kostymedesigner Karen Fabritius Gram er kåret til årets vinner av Edith Carlmar-prisen. Utmerkelsen tildeles en kvinnelig filmarbeider som har vist integritet, nytenkning og vilje til å bryte grenser.

Overrekkelsen skjer tradisjonen tro under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival, som i år er heldigital og starter i dag, 8. mars – selveste kvinnedagen. Vinneren mottar 25.000,- norske kroner, samt et trofé. Årets jury har bestått av professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik, rådgiver seksjon for kunst og kultur i Trøndelag fylkeskommune og filmviter Marit Bakken og regissør og produsent Line Klungtveit Johansen. Her er deres begrunnelse:

«Få, om noen, norske filmarbeidere har satt sitt synlige preg på så mange norske fiksjonsfilmer og serier som årets prisvinner. Hennes arbeid er synlig både i kvantitet, kvalitet og bredde. Genremessig har hun dekket alt fra barnefilm, actionfilm til historiske fjernsynsserier, og hun har framstilt vår samtid og nære fortid, Stavanger på 1970-tallet, Norge under krigen, Sverige i begynnelsen på 1900-tallet, norsk middelalder og eventyrland. Med årets prisvinner ønsker vi også å synliggjøre en fagfunksjon som til tross for sin viktighet ikke bruker å stå på podiet når priser skal deles ut.

Siden 1990-tallet har prisvinneren vært ledende på sitt felt, og hun har de siste årene levert kvalitet og klesdrakt til sentrale produksjoner som Lykkeland, Kongens nei, Kampen om tungtvannet, Atlantic Crossing, og Bølgen. Juryen er imponert over kvaliteten og spennet i årets prisvinners arbeid, og synes det er en glede å kunne tildele Edith Carlmars pris for profesjonelt virke i norsk film til en av Norges fremste kostymedesignere: Karen Fabritius Gram.

Edith Carlmar var Norges første kvinnelige regissør, og stod bak filmer som Ung flukt (1959), Fjols til fjells (1957) og Døden er et kjærtegn (1949). Edith Carlmar-prisen ble tidligere delt ut Femmina filmfestival i Verdal, men da dette arrangementet ble avviklet i 2017, tok Kosmorama over stafettpinnen. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny og Andrea Bræin Hovig.

Med årets heldigitale Kosmorama-festival blir det folk i hele Norge å se håndplukket festivalfilm hele uka som kommer. Flere av filmene vil dessuten være tilgjengelige helt frem til 28.mars.