Kevin Spacey i storform – første smakebit fra David Finchers Netflix-serie House of Cards

Kevin Spacey – hvor ble han av? Etter Oscar-priser for The Usual Suspects og American Beauty, og like udødelige rolleprestasjoner i L.A. Confidential og Se7en ble 00-tallet noe av en nedtur den karakteristisk lakoniske skuespilleren.

Mannen med det litt barnlige ansiktet og foruroligende blikket så ikke ut til å bli omsatt på en god måte – mye takket være en del uheldige filmvalg. I den første smakebiten fra David Finchers VOD-serie House of Cards, som skal vises eksklusivt på Netflix, fanger han blikket mitt fra første scene, og med tanke på at han selv står som medvirkende produsent er det rimelig å tro at denne serien er et hjertebarn for Spacey.

Fincher har selv regissert de to første episodene, mens James Foley (Glengarry Glen Ross), Carl Franklin (Devil In A Blue Dress) og Joel Schumacher (Falling Down, Batman & Robin) står for resten. Med tanke på sistnevntes dalende karriere – befestet med retningsløse Twelve fra 2010 – er han i sannhet et merkelig valg, men vedkommende er under streng bevoktning, så jeg setter min lit til at resultatet ikke vil lide noen nød forårsaket av Schumachers bidrag.

Det er oppløftende å se at Finchers fingeravtrykk dominerer hvert eneste bilde her; det er åpenbart at mesterregissøren har stått for seriens visuelle fremtoning, og særlig samarbeidet med Jeff Cronenweth, som ble forfinet i The Social Network og The Girl With the Dragon Tattoo, ser ut til å ha vært en rettesnor for estetikken i House of Cards. Lyssettingene er komplekse og mettede, men også tilbakeholde, og kameraarbeidet virker umiskjennelig, stålkontrollert Finchersk.

House of Cards er basert på BBCs miniserie med samme navn fra 1990 og har premiere 1. februar 2o13.