Hitchcock- og Sokurov-retrospektiv på Cinemateket i Oslo

Cinemateket i Oslo har sluppet sitt visningsprogram for de resterende tre månedene av 2012, og blant høydepunktene finner vi retrospektiver over filmene til Alfred Hitchcock og Aleksandr Sokurov.

Det er aldri feil å sette Hitchcock i fokus, men det er kanskje særlig betimelig i år – ettersom Vertigo har blitt kåret til tidenes beste film, og dessuten en stor samling av hans filmer gis ut for første gang på Blu-ray. Cinemateket har spisset retrospektiven sin til å inneholde Hitchococks amerikanske filmer, som da betyr visninger på det store lerretet for mesterverk som Vinduet mot bakgården (1954), Med hjertet i halsen (1959), Psycho (1960) og nevnte Vertigo. Serien rommer tolv filmer totalt, og vises fra og med 1. november.

Russeren Aleksandr Sokurov har tatt opp arven fra Tarkovsky, og imponerte oss her på Montages med sin nyeste film Faust da den ble vist på filmfestivalen i Tromsø i januar. Cinemateket i Oslo har valgt ut nettopp Faust som en av senhøstens to utvalgte i konseptet ‘Månedens film’, og altså da i tillegg programmert inn fem andre Sokurov-filmer. Disse vises fra og med 8. november.

I tillegg til disse to regissør-seriene har Cinemateket i Oslo i høst også et fokus på den franske filmskaperen Henri-Georges Clouzot, og seksjoner med ny østerriksk film, japanske klassikere fra studioet Nikkatsu + mye mer. Utforsk programmet på Cinematekets hjemmesider.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Einar sier:

  Kunne ønske Cinemateket våget litt mer. Se på våre broderland, hvilke filmer de setter opp på cinematekene der! Friskere og modigere kuratering, generelt litt mindre mainstream, mange filmer man bare kan drømme om ble vist her, trolig p.g.a. manglende filmkunnskaper og -kultur i Norge. Synes det blir vel mange «kultfilmer» for spesielt interesserte subkulturer, og litt vel mange serier med filmer skikkelig filminteresserte har sett mange ganger før. Har også opplevd regissørserier med hårreisende uteblivelser. Dessuten virker Cinemateket å ligge noen år bak våre naboland. Det tar for lang tid før de merker seg nye navn.

 2. Oda Bhar sier:

  Vel, Cinemateket i Oslo har jo også et Dreileben-marathon i høst. Filmene er lagd 2010-2011 og TIFF (Tromsø) viste dem i januar. God anledning nå som Petzolds «Barbara» går på vanlig kino. Hans «Beats Being Dead» er etter min mening absolutt den beste av de tre filmene. En blanding av gammelt og nytt er vel greit på et cinematek?

 3. Einar sier:

  Jo da, finnes absolutt spennende filmer iblant, men Cinemateket i Oslo vekker ikke samme engasjement i meg som jeg får når jeg ser programmene i våre naboland. Fokuset synes ofte være på subkulturer (musikalske gjerne, eller genrefilm) eller litt kjedelige klassikere (og «klassikere»). Mener jo det skal være plass til det også, og jeg er heller ikke en blasert cineast som har sett alt. Det er selvsagt en smakssak også. Men kunne ønske meg mer et cineastenes cinematek. Kan godt komme med eksempler på ønsker.

 4. Einar sier:

  @Oda Bahr: Gammelt og nytt skal selvsagt blandes, poenget mitt er at av nye filmer er det ikke de mest interessante som plukkes fra. Petzold er vel ikke mest spennende regissør i verden nå. F eks tok det veldig lang tid før Cinemateket «oppdaget» Apichatpong Weerasethakul. Et tips kan være en fullstendig Rivette-serie, inkludert Out1, såpass må et cinematek med respekt for seg selv kunne ha iblant.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>