Hitchcock- og Sokurov-retrospektiv på Cinemateket i Oslo

Cinemateket i Oslo har sluppet sitt visningsprogram for de resterende tre månedene av 2012, og blant høydepunktene finner vi retrospektiver over filmene til Alfred Hitchcock og Aleksandr Sokurov.

Det er aldri feil å sette Hitchcock i fokus, men det er kanskje særlig betimelig i år – ettersom Vertigo har blitt kåret til tidenes beste film, og dessuten en stor samling av hans filmer gis ut for første gang på Blu-ray. Cinemateket har spisset retrospektiven sin til å inneholde Hitchococks amerikanske filmer, som da betyr visninger på det store lerretet for mesterverk som Vinduet mot bakgården (1954), Med hjertet i halsen (1959), Psycho (1960) og nevnte Vertigo. Serien rommer tolv filmer totalt, og vises fra og med 1. november.

Russeren Aleksandr Sokurov har tatt opp arven fra Tarkovsky, og imponerte oss her på Montages med sin nyeste film Faust da den ble vist på filmfestivalen i Tromsø i januar. Cinemateket i Oslo har valgt ut nettopp Faust som en av senhøstens to utvalgte i konseptet ‘Månedens film’, og altså da i tillegg programmert inn fem andre Sokurov-filmer. Disse vises fra og med 8. november.

I tillegg til disse to regissør-seriene har Cinemateket i Oslo i høst også et fokus på den franske filmskaperen Henri-Georges Clouzot, og seksjoner med ny østerriksk film, japanske klassikere fra studioet Nikkatsu + mye mer. Utforsk programmet på Cinematekets hjemmesider.