History Channel går tilbake til røttene – lager nyversjon av kultserien Roots

History Channel har de siste årene laget flere dokudramaserier basert på historiske perioder, deriblant smått kontroversielle The Kennedys. Ifølge Deadline planlegger tv-kanalen nå å lage en ny versjon av den hyllede miniserien Roots (1977), basert på den episke slavefortellingen om Alex Haleys slekt.

Mens originalen strakk seg over 12 timeslange episoder, er planen nå å lage en ny åtte timers serie. History-sjef Dirk Hoogstra har uttalt et ønske om å blåse friskt liv i kultserien om Kunta Kinte, beregnet for et nytt publikum. Roots hadde premiere på tv-kanalen ABC i januar 1977 og ble en overraskende suksess, med sitt skuespillergalleri hovedsakelig bestående av svarte, og med slaveri som betent tema. Serien fikk totalt 36 Emmy-nominasjoner og gikk av med seieren ni av gangene, inkludert en pris for Beste serie. I fjor viste den afroamerikansk fokuserte tv-kanalen BET serien på nytt, med et tilskuertall på 4,1 millioner under de to første episodene.

Roots fikk skryt for å knytte bånd mellom rasene i USA mens serien pågikk — spørsmålet er hvor aktuell en nyversjon kan bli. Vil serieskaperne være i stand til å trekke historiske linjer fram til vår tid, uten hverken å tråkke i salaten eller opp gamle stier? Særlig vågalt er det i alle fall ikke å lage serien akkurat nå, ettersom slaveri og rasetematikk plutselig har gått fra tabu til trend de siste årene. Fra før har vi fått Django Unchained, Lincoln og kinoaktuelle The Butler; snart kommer også Steve McQueens oppsiktsvekkende Oscar-snakkis 12 Years A Slave.

Den popkulturelle trenden med sadomasochisme, lenker og avstraffelse har vart en god stund – går vi nå inn i en ny epoke, anført av en lærkledd Kanye West med sin postmoderne Black Panthers-ideologi? Det er nok ingen fare for at nye Roots blir særlig mer kontroversiell enn for eksempel The Butler, men la oss heller ikke håpe at den langstrakte slaveepoken nå plutselig blir strippet ned til en bølge med uanfektede, kommersielle hits.