Hans Petter Moland invitert til hovedkonkurransen i Berlin med Ut og stjæle hester

Berlinalen 2018: Ikke bare blir Norge ekstra synlig ved årets filmfestival i Berlin som utvalgt «fokusland» ved European Film Market; nå er regissør Hans Petter Moland også invitert til å delta i hovedkonkurransen med sin nye film Ut og stjæle hester.

Etter at Erik Poppe deltok i Berlin med Utøya 22. juli i fjor, kan vi nå slå fast at en norsk spillefilm har vært nominert til Gullbjørnen to år på rad – for første gang. (I Berlinale-sideprogrammet Panorama har Norge tidligere vært representert med film året etter forrige film, men aldri før i hovedkonkurransen.) Og ettersom dette nå blir Molands fjerde Gullbjørn-nominerte produksjon, etter The Beautiful Country (2004)En ganske snill mann (2010) og Kraftidioten (2014), får årets Berlinale også et historisk sus for ham – ingen annen norsk regissør har vært nominert til en av filmverdenens fremste utmerkelser like mange ganger.

«Dette er en anerkjennelse jeg setter svært høyt,» sier Moland i en pressemelding sendt ut av Norsk filminstitutt. Filmen er en adaptasjon av Per Pettersons bestselgende roman fra 2003, som i 2008 også ble oversatt til tysk og utgitt der som Pferde stehlen – så med en eksisterende målgruppe er det ikke utenkelig at også filmen vil ha gode muligheter til å nå ut internasjonalt. «Jeg har tenkt at han er modig som går løs på denne boka,» sier forfatter Petterson om Molands film og Berlinale-deltagelsen. «[Jeg er] selvfølgelig veldig spent på filmen, som jeg ennå ikke har sett. At den nå [skal til Berlin] gjør meg ikke mindre spent.»

Produsentene Turid Øversveen og Håkon Øverås hos 4 1/2 Film er ikke noe mindre henrykte over nyheten: «Vi er trygge på at Hans Petter vil glede et stort kinopublikum med denne filmen, men deltagelse i Berlins hovedprogram er et kvalitetsstempel og betyr veldig mye både for det internasjonale salget av filmen og filmens liv videre,» sier Øverås.

Ut og stjæle hester har Stellan Skårsgård og Bjørn Floberg i de to hovedrollene, og kommer opp på norske kinoer 8. mars. Se filmens teaser-trailer nedenfor. Montages vil som vanlig være til stede under Berlinalen (7.-17. februar) og dekke festivalen bredt.

*