20th Century Fox presenterte nylig tre kortfilmer som skal bygge en narrativ bro mellom Rupert Wyatts Rise of the Planet of the Apes og Matt Reeves’ forestående Dawn of the Planet of the Apes.
Det er ikke første gang Fox prøver seg på en slik form for markedsføring. Den virale kampanjen til Ridley Scotts Prometheus presenterte også korte snutter der en ung Peter Weyland taler til forsamlingen under TED-konferansen i 2023. Denne gangen er det et samarbeid med produksjonsselskapet Vice og videokanalen Motherboard som har resultert i prosjektet «Before the Dawn» – tre svært ambisøse og veldreide kortfilmer som utspiller seg i tiåret mellom den første og den andre filmen i reboot-serien. Premisset er spredningen av den apokalyptiske apeinfluensaen (simian flu) som på sikt vil snu næringskjeden på hodet.
Første film, Quarantine, utspiller seg ett år etter Rise of the Planet of the Apes, og beskriver på nennsomt vis forholdet mellom far og datter og en mor som er satt i karantene. Regien er ved Isaiah Seret og fremviser tidvis Michael Mann-aktig fotografi i sin urbane, nattlige eleganse:
Andre film, All Fall Down, utspiller seg fem år etter utbruddet og er et intimt karakterportrett av en ung jente og hennes yngre bror i deres forsøk på å overleve i et stadig mer dystopisk landskap. Spesielt bemerkelsesverdig er den siste akten der de forskanser seg i en forlatt bolig. Regien er ved Daniel Thron:
Tredje film, The Gun, er noe lenger enn de andre og kanskje den mest ambisøse. Litt som Francois Girards The Red Violin (1998) følger vi nå historien om et gevær fra virusets utbrudd til dagens The Road-aktig landskap, 10 år senere. Regien er ved Dylan Southern og Will Lovelace under det kollaborative kunstnernavnet «thirtytwo»:
Det første som slår en ved alle tre filmene er det sobre filmspråket, underbygget av lekker elektronisk musikk. Til tross for mastodont-selskapet Fox i ryggen, kryr det av kreative, budsjettsparende løsninger som insinuerer mer enn det slår en over hodet. Det er realistisk, vakkert og bærer forhåpentligvis bud om en strålende spillefilm også.
Som om ikke det var nok, er det også blitt produsert en 17 minutter lang dokumentar om virkelighetens apeplanet – Island of the Apes – som hadde premiere i dag. Den vil også fungere som et slags innsalgspunkt for den forestående fiksjonsfilmen:
Forventningene knyttet til Dawn of the Planet of the Apes er ikke blitt noe mindre etter dette. Den fikk også svært god mottagelse etter førpremieren på Moscow International Film Festival 28. juni. Filmen har norsk kinopremiere 18. juli.