Filmprat: En samtale med regissør Dag Johan Haugerud om Lyset fra sjokoladefabrikken

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Dag Johan Haugeruds Lyset fra sjokoladefabrikken (2020) vises fra og med torsdag 6. februar – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

TIFF 2020: I denne episoden av årets Filmprat fra Tromsø møter vi regissør Dag Johan Haugerud, som snakker med Montages-redaktør Karsten Meinich om sin nye film Lyset fra sjokoladefabrikken (2020).

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. Dag Johan Haugerud har tidligere vist flere av sine filmer i Tromsø, og var gjest på Filmprat også i 2014, da han snakket med oss om monologfilmen Det er meg du vil ha (2014). I år viser Haugerud både sin kritikerroste fjorårsfilm Barn (2019) og et helt nytt verk, Lyset fra sjokoladefabrikken, i Tromsø.

I samtalen nedenfor settes det av mest tid til å diskutere Lyset fra sjokoladefabrikken, en timeslang kinofilm som Dag Johan Haugerud har laget i nært samarbeid med filmfotograf Cecilie Semec og et knippe av sine «faste» skuespillere, med Andrea Bræin Hovig i sentrum som hovedfiguren Ingrid. Haugerud gir et innblikk i hvordan denne filmen ble laget (opptakene skjedde så langt tilbake som i 2016), og snakker inngående om hvordan den kreative prosessen med Barn også har paralleller til Lyset fra sjokoladefabrikken – selv om det er to ganske radikalt forskjellige filmer. Se hele samtalen nedenfor.

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer. Filmprat/Film Talks er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuet er produsert av Montages i samarbeid med festivalen.