Fargerik teaser-plakat til Xavier Dolans neste film, It’s Only the End of the World

Xavier Dolans sjette spillefilm, It’s Only the End of the World, gikk i produksjon i juni, og har forventet premiere på Cannes-festivalen i 2016. Nå har regissøren sluppet den første teaser-plakaten for filmen.

Det kanadiske vidunderbarnets kreative overskudd synes ustoppelig. Etter å ha vært jurymedlem under Cannes-festivalen i mai, gikk han umiddelbart i gang med en ”liten” film, som ifølge regissøren selv kan beskrives som en ”bro” fra de fem første filmene og over til det som blir hans engelskspråklige spillefilmdebut, stjernespekkede The Death and Life of John F. Donovan, som går i opptak i New York, Montréal, Miami og London i løpet av høsten. Kort sagt: Dolan hviler ikke på laurbærbladene.

Den ferske teaser-plakaten til It’s Only the End of the World (eller Juste la fin du monde som er den franske originaltittelen), tar utgangspunkt i et maleri av Olivier Morin, og viser en familiemiddag på terrassen. I forgrunnen av bildet ser vi en skeptisk ung mann, skulende med hardt blikk bort mot familiemedlemmene. Et motiv som rimer godt overens med plakatens tagline: «It would have been a lovely family dinner. If it weren’t the last.» Se plakaten nederst i saken.

CHqHMufWEAA2_6q
Marion Cotillard i det foreløpig eneste bildet fra «It’s Only the End of the World».

Teaterstykket Juste la fin du monde ble skrevet av dramatikeren Jean-Luc Lagarce i 1990, etter at han selv hadde blitt diagnostisert med AIDS. Lagarce døde i 1995, og stykkets kjernehistorie – om en forfatter som kommer tilbake til sin familie for første gang på mange år, for å fortelle sine nærmeste at han er døende – virker å ha vært inspirert av Lagarces egen skjebne. I et intervju som kanadiske La Presse gjorde med Dolan under innspillingen i sommer, får man vite litt mer om bakgrunnen for hvorfor han gjorde akkurat denne filmen nå (vår oversettelse):

På anbefaling fra skuespiller Anne Dorval (Mamma), som på teater hadde spilt rollen som Marion Cotillard gjør i filmen, leste Xavier Dolan teaterstykket av Lagarce første gang da han var 19 år gammel. «På den tiden var jeg tørst på kultur,» sier Dolan. «Anne insisterte på at jeg måtte lese dette stykket. Men jeg var for ung til å sette pris på dette helt spesielle språket, som var veldig teatralsk. Jeg leste det etter jeg hadde vært i Cannes med Heartbeats. Jeg ble veldig rørt, og jeg innså at jeg absolutt måtte gjøre en film av det en dag, og at jeg skulle vente til tiden var rett for å gjøre det.»

Innspillingen av It’s Only the End of the World gikk i gang like etter at Dolan avsluttet sin jurytjeneste på Cannes-festivalen, og pågikk i totalt 28 dager i Laval, en by i Quebec som også regnes som den største forstaden til Montréal, der Dolan bor og har laget de fleste av filmene sine. På rollelisten finner vi ingen ringere enn Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel, Nathalie Baye og Gaspard Ulliel.

Se den akkurat passe pretensiøse teaser-plakaten til It’s Only the End of the World her:

COjoPW3WgAAKHjX