En renessanse for den erotiske thrilleren? Den første traileren til Fifty Shades of Grey viser potensiale

Blir 2015 året for den erotiske thrillerens renessanse? Kanskje. Filmadaptasjonen av boksensasjonen Fifty Shades of Grey viser med sin første trailer at det i alle fall er mulig.

Den erotiske thrillerens glansdager varte (sånn grovt sett) fra midten av 1980-tallet til midten av 1990-tallet. En usedvanlig tetthet av gnistrende thrillere, som varmet opp publikum med iskald erotikk, kom på løpende bånd fra regissører som Adrian Lyne, Brian De Palma, Paul Verhoeven og David Cronenberg. Men plutselig var det som om spenningen gikk ut av sjangeren, for tross hederlige unntak (Lynes Unfaithful (2002) og François Ozons Swimming Pool (2003) utmerker seg) har det knapt blitt laget gode erotiske thrillere på 2000-tallet.

Spol frem til 14. februar 2015, og premieren på Fifty Shades of Grey – kan sjangeren gå en ny vår i møte? De fleste kjenner fenomenet Fifty Shades of Grey, men mange har kanskje ikke lest bøkene. Jeg har i alle fall ikke lest dem, men inntrykket mitt er at de har blitt elsket av massene, og slaktet av kritikerne. Da filmadaptasjonen var et faktum avfeide de fleste dette som nok en «cash-grab» fra Hollywoods side, og kanskje er det riktig. Men en viss interesse meldte seg da den kvinnelige britiske regissøren Sam Taylor-Johnson fikk jobben med å bringe boken til lerretet. Hun står nemlig bak kortfilmen Love You More (2008), som er en av de mest energiske og karismatiske kortfilmene jeg har sett. (Dessuten portretterer den en erotisk relasjon, dog uten å være en thriller.)

Nå er altså den første traileren til Taylor-Johnsons film kommet, og selv om Fifty Shades of Grey i offentlighetens blikk selvfølgelig vil knyttes til bokserien og dens popularitet, føles det befriende å kun vurdere dette som en film – uten kjennskap til bøkene. Og ut fra scenene vi får en smakebit på, samt rollebesetningen og filmens look, synes jeg dette ser ganske så lovende ut. Tilstrekkelig cheesy uten å være ironisk, og med en slags visuell eleganse som draperer innholdet. Det fungerer dessuten bra som stemningsskapende element med en ny versjon av Beyoncés «Crazy in Love» som lydspor. Og Dakota Johnson, som gjorde en uforglemmelig liten opptreden i The Social Network, virker glimrende i sin rolle; hun utstråler én del Charlotte Gainsbourg, én del Jennifer Jason Leigh og én del Diane Lane. (Og ingen deler Glenn Close.)

Her er traileren, etterfulgt av noen utvalgte stills. Er vi helt på villspor i sommervarmen, eller er det noe i dette?

«50 Shades of Grey» «50 Shades of Grey» «50 Shades of Grey» «50 Shades of Grey»