Disse skuespillerne medvirker i Riget Exodus – som blir en meta-oppfølger!

Zentropa valgte Norges nasjonaldag for å offentliggjøre de første detaljene om den tredje sesongen av Lars von Triers ikoniske TV-serie Riget, som har fått tittelen Riget Exodus.

I dagens pressemelding fremkommer det blant annet at Ghita Nørby, Peter Mygind og Søren Pilmark returnerer fra den opprinnelige rollebesetningen. Hovedrollen later imidertid til å bli gestaltet av Bodil Jørgensen, som blant annet er kjent for sin tolkning av Karen i von Triers Dogme-film Idiotene (som Vigdis Hjorth har skrevet inngående om her på Montages). Nicolas Bro dukker opp som en slags ny versjon av godslige Bulder.

Om handlingen i Riget Exodus heter det at søvngjengeren Karen (Jørgensen), som er sterkt påvirket av spøkelses-TV-serien Riget, søker svar på seriens uløste spørsmål for å redde sykehuset fra dets undergang. «Karen sovner en natt og havner på mystisk vis foran Rikshospitalet. Porten til Riget har begynt å åpne igjen.»

At Karen tilnærmer seg Rikshospitalet i København som noe hun tidligere har sett fremstilt i von Triers serie, signaliserer at Exodus har en tydelig meta-dimensjon. Dette forsterkes ytterligere at at Jørgensens rollefigur har samme navn som hovedpersonen hun spiller i Idiotene, altså Karen. Blir det snakk om et von Trier Extended Universe, slik han flørtet med i både Nymphomaniac og The House That Jack Built?

Ghita Nørby er henrykt over å returnere til Riget – selv om det nå er som «pasient»:

– Å delta i Lars von Triers første Riget var for meg en livserfaring og en dypt lærerik periode i livet mitt. For meg som skuespiller og menneske var møtet med Lars en fornyelse av arbeidet jeg har båret med meg hele livet. Å være inne i Lars von Triers synsfelt, hans kameraøye, er en ubeskrivelig glede. Da en melding kom om at vi skulle avslutte Riget, og at Rigmor, altså meg Ghita, skulle bli med igjen, fordi jeg er en av de overlevende, kunne jeg ikke være lykkeligere over. Teamet av filmfolk som produksjonen har samlet er gaver hver til produksjonen. Lars von Trier er et geni.

Serien er produsert av von Triers eget Zentropa, og NENT Group og DR er medprodusenter. Innspillingen allerede i gang, og premieren er satt til 2022, på Viaplay. I den forbindelse vil strømmetjenesten også tilby de to første sesongene i grundig restaurerte utgaver.

Lars von Trier har skrevet manuset sammen med Niels Vørsel, akkurat som de to første sesongene. Se bilder fra den pågående innspillingen hos våre danske venner i magasinet Soundvenue.