Brasilianske Medusa vant Aurora-prisen – her er årets TIFF-vinnere

TIFF 2022: Brasilianske Medusa vant årets Aurora-pris under Tromsø internasjonale filmfestival. En rekke andre priser ble som vanlig også delt ut, og samtlige juryer har tenkt «utenfor boksen» – det er få profilerte titler å finne blant vinnerne.

Festivalens hovedpris går til den beste filmen i konkurranseprogrammet, og regissøren tildeles 5000 Euro. Årets jury bestod av Egil Håskjold Larsen, Elisa Fernanda Pirir og Margrét Vilhjálmsdottir, og deres begrunnelse for å velge Anita Rocha da Silveiras Medusa lyder:

«Vi vil begynne med å rose et vidunderlig og ekstremt allsidig program som har gjort det veldig utfordrende for årets jury å velge en vinnerfilm. Vi har opplevd så mange emosjonelle reiser og så vellagde filmer, alt fra fire timer lange dokumentarer til komedier og sosialrealisme på sitt beste.

Vi vil gi årets Aurorapris til en energisk, fryktløs og kunstnerisk modig filmskaper, som kompromissløst rystet oss der vi satt i setene våre, og kontinuerlig overrasket og engasjerte oss med en særlig relevant historie om tiden vi lever i. Vi vil oppmuntre og rose en modig ung filmskaper som vi håper fortsetter utfordre fremtidens filmkunst.»

Den internasjonale kritikerprisen, FIPRESCI-prisen, deleles ut av Federation Internationale de la Presse Cinématographique, den internasjonale paraplyorganisasjonen av profesjonelle filmkritikere og filmjournalister. Årets jury bestod av Florian Vollmers, Terje Eidsvåg og Iva Privrelová, som valgte Maria Speths gripende dokumentar Mr. Bachman and His Class som vinner:

«Prisen går til en film som minner oss på om hvor kraftfullt medium film kan være gjennom bruk av flue-på-veggen-perspektiv og musikk. Det er en oppløftende film om universelle tema og en film som inspirerer alle til å gjøre sitt beste. Den viser – særlig i en tid hvor mye går raskt og mange lever isolert – hvorfor det er viktig å bruke tid på andre, å sette pris på andre, fordi det er berikende å lære av og å være sammen med andre mennesker. Det er en lang film, men likevel skulle vi ønske den ikke sluttet. Vi takker den tyske filmskaperen Maria Speth og hennes medarbeidere for å ha introdusert oss til en helt spesiell lærer i en eksepsjonell dokumentar. Vi oppfordrer publikum til å bruke tid i selskap med Mr. Bachmann og hans klasse.»

Don Quixote-prisen blir delt ut av FICC (Federation internationale des cine-clubs), og gikk i år til rumensk-tsjekkiske Miracle av Bogdan George Apetri. Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord, og gikk i år til Radji. Faith in Film-prisen er opprettet av Norske kirkeakademier, Tromsø kirkeakademi og KULT senter for kirke, kunst og kultur. Deres pris gikk – i likhet med Aurora-prisen – til brasilianske Medusa. Den norske Fredsfilmprisen/Norwegian Peace Film Award (NoFPA) gis til en film som «setter søkelyset på direkte, strukturell eller kulturell vold, og som på en kreativ og kunstnerisk måte bidrar til forebygging eller reduksjon av vold/krig». Juryen gav utmerkelsen til iranske The Wasteland, signert Ahmad Bahrami.

Les mer om de ulike prisene og juryenes begrunnelser på festivalens nettsider.