Bong Joon-hos Parasite vant Gullpalmen i Cannes

Cannes 2019: Gullpalmen ble i kveld tildelt den sørkoreanske auteuren Bong Joon-ho (Okja, Snowpiercer) for hans mesterverk Parasite – akkurat slik vi spådde i vår podkast om filmen!

Mange hadde spådd at enten Pedro Almodóvar eller Céline Sciammas skulle vinne verdens mest prestisjetunge filmpris for henholdsvis karriereoppsummerende Dolor y gloria eller Portrait of a Lady on Fire («Portrait de la jeune fille en feu»), som begge var blant hovedkonkurransens tre mest kritikerroste filmer. I stedet endte de opp med andre priser: Antonio Banderas kapret vel fortjent prisen for mannlige hovedrolle, og Sciamma tok ikke overraskende med manusprisen hjem. Filmens premiss og originale struktur er en av dens påfallende styrker.

Våre utsendte var imidlertid sterke i troen på at Bong skulle ta med prisen hjem, for det som tross alt er en mer hardtslående og umiddelbart original film enn de to ovennevnte.

Ellers er det verdt å merke seg at hele to debutanter i hovedkonkurransen mottok pris, inkludert Mati Diop for Atlantique. I vår omtale skrev Roskva Koritzinsky: «Atlantique er en poetisk skildring av unge menneskers forsøk på å grave ut et eget rom i et Dakar der fattigdom, sosial utnytting, korrupsjon og tradisjonelle verdier mest av alt får framtiden til å ligne en kompakt, urokkelig skjebne.»

Her er oversikten over alle prisene som ble delt ut i festivalpalasset i kveld:

Special Mention: Elia Suleiman, It Must Be Heaven
Beste manus – Celine Sciamma, Portrait of a Lady on Fire
Best kvinnelige skuespiller – Emily Beecham, Little Joe
Best skuespiller– Antonio Banderas, Pain and Glory
Jurypris (delt) – Ladj Ly, Les Miserables
Jurypris (delt) – Kleber Mendonca Filho and Juliano Dornelles, Bacurau
Beste regi – Jean-Pierre and Luc Dardenne, The Young Ahmed
Grand Prix – Mati Diop, Atlantique
Gullpalmen – Bong Joon-Ho, Parasite
Camera d’Or – Cesar Diaz, Our Mothers
Short Film Palme d’Or – Vasilis Kekatos, The Distance Between Us and the Sky
Short Film Special Mention – San Martin, Monstruo Dios

Parasite er allerede sikret norsk kinodistribusjon, via Arthaus.