BIFF-direktør Tor Fosse har vunnet Filmklubbprisen

BIFF 2019: Norsk filmklubbforbunds tungtveiende hederspris, Filmklubbprisen, ble i går kveld tildelt BIFF-direktør Tor Fosse.

Prisen ble overrakt Fosse av Filmklubbforbundets Helene Aalborg og Marte Stapnes i de vakre Schøtstuene i Bergen, i anledning ordførerens middag for festivalens gjester. I juryens tale het det:

«Vinneren av årets pris har ikke bare gjort en ekstra innsats for filmkulturen. Han har levd og åndet for filmkultur og filmformidling siden han var bare guttungen. Han fikk først utløp for sin filmentusiasme i Bergen filmklubb. Deretter har det gått slag i slag oppover i filmformidlingsbransjen.

Gjennom sitt utrettelige arbeid med distribusjon og festivalarbeid har han hentet hjem kunstneriske filmer, smale filmer, kraftfulle og brennbare filmer og kontroversielle filmer som røsker tak i oss og gjør noe med oss. Hans brennende engasjement for dokumentarfilm har gitt landet et mangfold av filmer vi ellers ikke ville hatt, om han ikke reiste rundt i verden for å se film og bringe den hjem igjen.

Prisvinneren har alltid gått sin egen vei, og har ofte vært forut for sin tid. Han er klar i meldingen og gir titt og ofte uttrykk for det han mener – alt for å styrke filmformidlingens sak. Han har vært med på å starte distribusjonsselskapet Arthaus, og han driver Tour de Force. Han har vært med på å bygge opp Tromsø internasjonale filmfestival, og ikke minst: bygget opp Norges største filmfestival her i Bergen.

Han har selv sagt at hans lidenskap for filmformidling har overskygget det meste annet. Det er kanskje ikke bare kjekt for dem rundt, men lidenskapen har i høyeste grad vært en berikelse for alle oss andre. Årets vinner av filmklubbprisen gjør Norge til et bedre sted å se film. Filmklubbprisen går til Tor Fosse.»

Også ordføreren i Bergen, Marte Mjøs Persen (til høyre), holdt en hyllende tale til Tor Fosse og BIFF.