Arthaus sikrer nok en gang norsk kinodistribusjon for Dardenne-brødrene

Cannes 2019: De belgiske brødrene Jean-Pierre og Luc Dardenne har vært allemannseie for norske cineaster, takket være Arthaus’ samvittighetsfulle distribusjon.

Nå har selskapet også sikret seg Unge Ahmed, som nettopp vant Cannes-juryens regipris – på tross av at den har fått barskere behandling av kritikerne enn flere av brødrenes tidligere filmer (inkludert Gullpalme-vinnerne Rosetta og Barnet). Montages kan imidlertid understreke at filmen på alle måter er verdt å se og diskutere, selv om den føles underlig knapp og Bresson-aktig.

Unge Ahmed forteller om skjebnen til en 13 år gammel gutt som trekkes mellom den lokale imamens renhetsidealer og livets fristelser. Ahmed er i ferd med å bli radikalisert, og nettverket rundt ham prøver å trekke ham ut av hans religiøse overbevisninger og handlinger. Hvordan bremser man et barn som er på vei mot fanatisme i full fart?

Arthaus har også kjøpt Gullpalme-vinneren Parasitt av Bong Joon-ho, Céline Sciammas Portrait of a Lady on Fire («Portrait de la jeune fille en feu»), som vant manusprisen, samt svensk-georgiske Levan Akins And Then We Danced fra sideprogrammet Quinzaine.

Unge Ahmed får norgespremiere i løpet av våren 2020.