Armand, Quislings siste dager og Sex er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater, som vil si at en blant disse blir utpekt til å representere landet vårt i konkonkurransen om en Oscar-pris for beste internasjonale film.
Armand er Halfdan Ullmann Tøndels spillefilmdebut og vant den svært prestisjetunge prisen Gullkameraet i Cannes – så det ville vært sjokkerende å utelate den. Kritikermottagelsen har også vært svært god, og Renate Reinsve må regnes som en internasjonal stjerne. De to andre kandidatene er det vanskeligere å se for seg at har mulighet til å skille seg ut i mylderet av internasjonale filmer.
De fleste er vel enige om at Ibelin er den norske filmen fra i år som har størst sjanse til å vinne en Oscar, men det blir i så fall i kategorien for dokumentar. I fjor prøvde Oscar-komiteen å sende nettopp en dokumentar som Norges kandidat til beste internasjonale film – Fedrelandet av Margreth Olin – men sjansespillet fikk ingen avkastning. Ikke så rart, for det er svært sjelden dokumentarer bryter seg ut av sin «egen» kategori.
Den norske Oscar-komiteen, bestående av sju representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film. Komiteen kommer først frem til tre titler, og deretter får produsentene og regissørene for disse filmene presentere sine planer for en Oscar-kampanje. På grunnlag av presentasjonene lander komiteen på en kandidat.
Juryens avgjørelse blir annonsert 19. september.