Produsent John M. Jacobsen er invitert inn i Oscar-akademiet – «En stor ære», sier legenden

Filmprodusent John M. Jacobsen har gjennom flere tiår bidratt til norsk filmkultur med å lage det som har blitt flere av landets mest populære filmer – Veiviseren (1987), Max Manus (2008) og Børning (2014), bare for å nevne noen – og nå er han invitert inn som medlem i Hollywoods mest eksklusive klubb: The Academy.

«Jeg synes dette er veldig gøy, og det er en stor ære å bli invitert inn i den forsamlingen,» sier Jacobsen til Montages, idet vi ringer ham for å gratulere. Listen over årets nyinviterte medlemmer til Oscar-akademiet ble publisert denne uken, og blant de 487 filmkunstnerne som ble invitert i år, fra rundt om i verden, finner vi kun én nordmann. (I 2022 ble fire norske invitert inn, i kjølvannet av Verdens verste menneske-suksessen.)

Regissør Joachim Rønning er begeistret på vegne av den erfarne produsenten: «Dette er langt på overtid og så utrolig fortjent!» sier han i dag til Montages. Som en duo laget Rønning og Espen Sandberg som kjent krigsfilmen Max Manus med Jacobsen som produsent, og de to regissørene ble selv medlemmer av The Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter nominasjonen til Kon-Tiki i 2013.

«Akademiet har jo endret seg mye opp gjennom årene,» forteller Jacobsen, «og da vi var nominert til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film med Veiviseren i 1988 kunne kanskje Nils Gaup og jeg kvalifisert som nye medlemmer, men det var liksom utenkelig for oss – som å fly til mars.» Gaup ble selv omsider invitert inn til Oscar-akademiet i 2023, og nå som Jacobsen også blir del av klubben er ringen sluttet for de to.

Mikkel Gaup i «Veiviseren» (Regi: Nils Gaup, 1987. Bilde: Filmkameratene)

«John er en bauta i norsk og internasjonal film, og selv om han har hyllene fulle av trofeer og utmerkelser så tror jeg denne betyr ekstra mye for ham», mener Rønning, som også har benyttet anledningen til å gratulere. «Jeg har ikke hørt noe fra Akademiet før offentliggjøringen, så jeg fikk faktisk vite dette da jeg mottok en gratulasjons-sms fra Joachim Rønning», forklarer Jacobsen.

«Prosessen startet i fjor, da to eksisterende medlemmer foreslo meg til Akademiet, noe som er nødvendig for å bli vurdert. Man kan ikke søke selv. Gjennom en lang karriere har jeg jo knyttet et bredt nettverk i Hollywood, og det var produsentene Mark Johnson og Pancho Kohner som foreslo meg.» Johnson vant Oscar for Rain Man i 1989 (og var nominert igjen i år for The Holdovers), mens Kohner nedstammer fra det man kan omtale som Hollywood royalty, da hans far var stjerneagenten Paul Kohner, med folk som Marlene Dietrich, Greta Garbo, John Huston, Liv Ullmann og Billy Wilder på klientlisten.

Vi spør det ferske medlemmet av Oscar-akademiet hva han tenker om hvordan vi kan fremme norsk film bedre overfor beslutningstagerne i Hollywods mest eksklusive klubb.

«Jeg føler at vi her i Norge forstår betydningen av Oscar-prisene og Akademiets rolle, men noen ganger sender vi filmer til vurdering i kategorien for beste internasjonale film, selv om de åpenbart ikke har en sjanse,» sier han.

«Jeg har selv sittet i utvelgelseskomiteen, og vet hvor vanskelig det er. Ansvaret tas virkelig på alvor, men ingen har fasit. Om man skal tenke taktisk og foreslå en film som man ‘tror’ Hollywood vil like, er ikke det heller nødvendigvis en suksessoppskrift. Den beste kunstneriske filmen bør stemmes frem, synes jeg. Og til vinteren skal jeg jo stemme frem Oscar selv, og det gleder jeg meg veldig til», avslutter Jacobsen.

Montages gratulerer!

*

PS: Da det ikke føres noen offisiell oversikt, tenkte vi oppsummere hvem som er de norske medlemmene av Oscar-akademiet her – og hvis noen lesere (eller Oscar-medlemmer!) oppdager at et navn er glemt eller utelatt, gi oss gjerne beskjed. [Akademiet praktiserer ikke offentlige medlemslister, så denne norske oversikten er da satt sammen av Montages, fra ulike kilder.]

Norske medlemmer i The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, per juni 2024: regissør/skuespiller Liv Ullmann, regissørene Joachim Rønning, Espen Sandberg, Morten Tyldum, Torill Kove, Joachim Trier, Eskil Vogt, Anita Killi og Nils Gaup, lyddesignerne Christian Schaanning og Gisle Tveito, fotograf Sturla Brandth Grøvlen, castingansvarlig Yngvill Kolset Haga, produsentene Thomas Robsahm, Lise Fearnley og nå altså John M. Jacobsen, samt direktør Anne Lajla Utsi, fra Internasjonalt Samisk Filminstitutt. NB: Medlemmene deles også inn i branches basert på fagområde (det finnes 18 ulike), og da Trier og Vogt ble invitert i 2018 stod de listet under Writers, men vi kategoriserer de to uansett som regissører her. Utsi ble invitert til Members-at-Large-seksjonen, en fristilt avdeling («for individuals who work in motion pictures as a representative»).

Fra «Max Manus» (Bilde: Filmkameratene)