Årets Amanda-nominasjoner er nå offentliggjort, og det er Dag Johan Haugeruds dramakomedie Sex som leder an med 10 nominasjoner (like mange som hans forrige langfilm Barn fikk i 2020). Like bak følger krigsfilmen Konvoi og zombiedramaet Håndtering av udøde med seks nominasjoner hver. Et annet markant trekk ved årets Amanda er dokumentarfilmenes dominans, bl.a. med to av tre reginominasjoner.
Det er ikke overraskende at Benjamin Rees kritikerroste kinosuksess Ibelin er en av dokumentarene som har imponert Amanda-juryen, og nominasjonene for beste klipp, beste regi, beste dokumentar og beste norske film er ikke bare som forventet – mange vil nok også anse filmen som en favoritt til å ta hjem disse fire prisene. (Ibelin er i tillegg nominert for beste visuelle effekter.)
Dag Johan Haugerud er nå å regne som Amanda-grossist, og etter Berlinale-premieren på Sex i februar – som første film i en trilogi – var det mange som forventet at 2024 også skulle bli «hans» år. Publikum var dog litt mer tilbakeholdne til Sex da den gikk på kino (9000 solgte billetter var færre enn forventet), og trilogiens to neste kapitler (Drømmer og Kjærlighet) har foreløpig ikke blitt invitert til store internasjonale festivaler.
Så Amanda-oppmerksomheten i dag er kanskje et lite plaster på såret – strømmelanseringen av Sex på Viaplay (en av filmens viktigste finansiører) har i alle fall nå fått et gratis markedsføringselement (digital slippdato er fortsatt ikke annonsert).
Nytt av året, som følge av at Amanda-reglene ble endret i vinter, er at skuespillerkategoriene nå ikke er delt opp med kjønnskategorier, og dermed har vi Beste skuespiller i en birolle og Beste skuespiller i en hovedrolle som rekalibrerte, «nye» kategorier (med fem nominasjonsplasser hver), samt at vi også nå vil få se en Amanda-pris bli gitt til Årets nykommer (underforstått foran kameraet, da alle de tre nominerte i år er skuespillere, selv om det ikke spesifiseres i kategorinavnet at en «nykommer» kun gjelder skuespillere).
Fire av fem nominerte for birolle er kvinner, mens tre av fem nominerte for hovedrolle er menn, så likestillingsmessig virker det i alle fall ikke som om en stor «krise» har oppstått – og i en annen kategori der det ofte blir debatt om tilfang og variasjon, Beste barnefilm, var det i år ikke vanskelig å finne tre sterke kandidater (Lars er LOL, Hør her’a og Bukkene Bruse på badeland traff både sine målgrupper og Amanda-juryens medlemmer).
Ellers er det verdt å merke seg at Konvoi og Håndtering av udøde – som nevnt med seks nominasjoner hver – gjør det skarpt i filmfaglig viktige kategorier som sminke, produksjonsdesign, lyd og visuelle effekter. I kategorien for beste foto er det for øvrig påfallende at Konvoi ikke ble nominert, på tross av å være tettpakket av den type episke og kompliserte filmbilder som ofte fenger innad i en jury. Isteden ble det gjort plass til to mindre dramaer som Sex og A Happy Day (samt Håndtering av udøde), og selv om både by- og fjellandskap dukker opp i alle de tre nominerte, er det interessant å se at kategorien i år preges av visuelt mer stillfarne filmer enn vanlig.
Fjorårets store Amanda-debatt gjaldt om strømmefilmer burde få kvalifisere til vurdering eller ikke, og gnisten til debatten kom i NRK fra Roar Uthaug, regissøren av strømmefilmen Troll for den amerikanske giganten Netflix. Senere kastet NFIs Kjersti Mo bensin på bålet ved å trekke filminstituttet fra Amanda-komiteen, og før jul ble nye Amanda-regler introdusert, som åpnet for at også strømmefilmer eid av norske produsenter kunne kvalifisere til vurdering – selv uten kinolansering. (Ordrett lyder regelen slik: «Spillefilmer som har blitt publisert på en redaktørstyrt nett-tjeneste kan nomineres til en Amanda i tillegg til kinolanserte filmer. Filmen må kvalifisere som norsk og produsenten må eie rettighetene til filmverket.»)
Montages har sjekket med Amanda-arrangørene og blitt tilsendt hele listen over årets kvalifiserte filmer (altså titlene Amanda-juryen ble bedt om å vurdere), og der finner vi kun én strømmefilm som etterlevde reglementet, og i tillegg ble påmeldt: Petter Holmsens julekomedie Så var det jul igjen, produsert av Motion Blur (samme produksjonsselskap som stod bak Troll). Produsent Espen Horn bekrefter dette til Montages, og sier:
Så var det jul igjen skiller seg ut fra Troll eller andre Netflix Originals ved at produsenten eier filmen og gir ut/selger lisens til en distributør til å bruke/vise filmen i x-antall år. Det kan variere alt fra 5-10 år lisensperiode, dernest går rettighetene til visning tilbake til produsenten. Derfor kvalifiserer Så var det jul igjen til Amanda-nominasjoner.
Årets Amanda-jury, bestående blant annet av Troll-manusforfatter Espen Aukan, endte på null nominasjoner til Så var det jul igjen etter sin kollektive kunstneriske vurdering, men i lys av fjorårets debatt er det i alle fall da nå klart at strømmefilmene har sin mulighet og kan bli vurdert, på lik linje med de andre påmeldte filmene. (Dette med påmelding er også nytt av året, hver film må bli registrert og meldt inn av produsenten – tidligere har komiteen automatisk vurdert alle norske filmer med kinolansering innen Amanda-årskalenderen.)
Blant de mange norske lavbudsjettsfilmene «laget på dugnad» som var påmeldte til Amanda-vurdering fant juryen ikke plass til noen nominasjoner til hverken zombiekomedien De gjenvendte, oppvekstskildringen Fuckings bygda, eller noen av de to «Kristiansand-filmene» Perleporten og K-Town. Men spillefilmdebuten Tundraens voktere – Eallogierdu av Sara Margrethe Oskal har derimot truffet Amanda-juryen i hjertet, og må kunne sies å være dagens store overraskelse – med hele tre nominasjoner, for beste kostyme, birolle og hovedrolle. Det samiske kjærlighetsdramaet fikk sin verdenspremiere i Toronto høsten 2023, og gikk på norske kino i vinter.
På Amandas nettsider heter det at denne nasjonale filmprisen er innstiftet for å øke kvaliteten på og fremme interessen for norske kinofilmer og kortfilmer beregnet på offentlig fremvisning. Den ble delt ut første gang i 1985. Prisen består av en statue i bronse utformet av billedhuggeren Kristian Kvakland og produsert av Olaussen metall, samt et diplom. Amanda arrangeres av Den norske filmfestivalen AS.
Nedenfor finner dere en komplett oversikt over nominasjonene.
*
Beste kostyme
Anne Margaretha Oskal for Tundraens voktere – Eallogierdu
Ellen Dæhli Ystehede for A Happy Day
Ida Toft for Sex
Beste sminke
Live Becker Knudsen (Maskør) og Morten Jacobsen (Makeup Effekt design/SFX) for Håndtering av udøde
Inga Raslanaitė for Konvoi
Dimitra Drakopoulou, Ida Astero Welle og Jim Udenberg for There’s Something in the Barn
Beste scenografi/produksjonsdesign
Linda Janson for Håndtering av udøde
Pål «PP» Petersen-Bergvik for Konvoi
Thomas Øyjordsbakken for Hør her’a!
Beste kortfilm
Sivil Ulydighet CT#2 (Regi og produsent: Thomas Østbye)
Prosjekt Pappa (Regi og produsent: Camilla Stefanie Jämting)
Smerteterskel (Regi: Marianne Ulrichsen, Produsent: Mona Johanne Hoel)
Beste utenlandske kinofilm
Priscilla (Regi: Sofia Coppola, Distr.: Nordisk Film Distribusjon)
Poor Things (Regi: Yorgos Lanthimos, Distr.: The Walt Disney Company Nordic)
Oppenheimer (Regi: Christopher Nolan, Distr.: United International Pictures)
Beste foto
Pål Ulvik Rokseth for Håndtering av udøde
Cecilie Semec for Sex
Lukasz Zamaro for A Happy Day
Beste visuelle effekter
Lars Erik Hansen (VFX supervisor Gimpville), Alex Hansson (VFX supervisor Heymaker) og Andreas Hylander (VFX Producer Haymaker) for Konvoi
Kai Kiønig Bortne for Sulis 1907
Rasmus Tukia, Ada Wikdahl, Chris Kongshaug, Derek Bancroft for Ibelin
Beste klipp
Robert Stengård for Ibelin
Žaklina Stojcevska for Hør her’a!
Torkel Gjørv, Matti Näränen for Praying for Armageddon
Beste lyddesign
Christian Schaanning og Peder Hammersborg for Konvoi
Bent Holm og Andreas Franck for Håndtering av udøde
Yvonne Stenberg og Gisle Tveito for Sex
Beste originalmusikk
Stein Johan Grieg Halvorsen og Eyvind Andreas Skeie + Original låt «Badebussen» skrevet av Per Áki Sigurdsson Kvikne (Kjartan Lauritzen) og Anders Nilsen for Bukkene Bruse på badeland
Peder Kjellsby for Sex
Peter Raeburn for Håndtering av udøde
Beste skuespiller i en birolle
Berit Ánne Oskal Kemi for Tundraens voktere – Eallogierdu
Sarah Aman Mentzoni for A Happy Day
Siri Forberg for Sex
Heidi Ruud Ellingsen for Konvoi
Bjørn Sundquist for Håndtering av udøde
Årets nykommer
Kriti Surjan Thepade for Hør her’a!
Liza Haider for Hør her’a!
Damla Kilickiran for VOICE
Beste dokumentarfilm
Ukjent landskap (Produsent: Mari Bakke Riise / Regi: Silje Evensmo Jacobsen)
Ibelin (Produsent: Ingvil Giske / Regi: Benjamin Ree)
Praying for Armageddon (Produsenter: Christian Aune Falch, Ingrid Galadriel Aune Falch, Torstein Parelius / Regi: Tonje Hessen Schei og Michael Rowley (co-regissør))
Beste manus
Dag Johan Haugerud for Sex
Gunnbjörg Gunnarsdóttir og Rolf Magne G. Andersen for Victoria må dø
Hisham Zaman for A Happy Day
Beste regi
Dag Johan Haugerud for Sex
Silje Evensmo Jacobsen for Ukjent landskap
Benjamin Ree for Ibelin
Beste skuespiller i en hovedrolle
Camilla Godø Krohn for Min fantastiske fremmede
Jan Gunnar Røise for Sex
Thorbjørn Harr for Sex
Risten Anine Kvernmo Gaup for Tundraens voktere – Eallogierdu
Salah Qadi for A Happy Day
Beste barnefilm
Hør her’a! (Produsenter: Ingvil Sæther Berger og Yngve Sæther / Regi: Kaveh Tehrani)
Lars er LOL (Produsent: Caroline Hitland / Regi: Eirik Sæter Stordahl)
Bukkene Bruse på badeland (Produsent: Stian Tveiten / Regi: Will Ashurst)
Beste norske film
Ibelin (Produsent: Ingvil Giske / Regi: Benjamin Ree)
Sex (Produsenter: Hege Hauff Hvattum og Yngve Sæther / Regi: Dag Johan Haugerud)
Konvoi (Produsent: Martin Sundland, Catrin Gundersen og Thea Benedikte Kevin Karlsen / Regi: Henrik Martin Dahlsbakken)
I tillegg deles Æres-Amanda, Gullklapper og Folkets Amanda ut under showet. Æres-Amanda og Gullklapperen utnevnes av Amandakomiteen og Folkets Amanda bestemmes gjennom en avstemming.
*
Dette er medlemmene i årets Amandajury:
Espen Aukan, manusforfatter
Silje Storstein, skuespiller
Toni Usman, skuespiller
Ingvild Søderlind, regissør
Anders T. Andersen, regissør
Saga Stærmose Thiberg, produksjonsdesigner
Martin Ask Eriksen, visuelle effekter
Tor Edvin Eliassen, fotograf
Bobbie Esra G. Pertan, klipper
Renate Bakke, lyddesigner
Peter Baden, komponist
Charlotte Førli Neumann, kinosjef
Cornelia Boysen, produsent
Maria Brinch, kostyme/sminke
Dette er medlemmene i årets jury for Beste utenlandske kinofilm:
Eli Røthe, kinosjef Nordisk Film Kino Verdal
Truls Foss, programsjef Vega
Clarissa Bergh, kinosjef Lillehammer/styret NFK
Erlend Serigstad, kinosjef Bryne/styret NFK
Even Thunes Jensen, kinosjef Kongsberg kino, juryleder