Her er det komplette programmet for den virtuelle Kortfilmfestivalen 2020

Montages er offisiell mediepartner for Kortfilmfestivalen (10.-14. juni 2020), og dekker årets utgave av festivalen gjennom artikler og podkastepisoder.

*

Kortfilmfestivalen 2020: Som en konsekvens av myndighetenes tiltak mot spredning av koronaviruset, arrangeres årets utgave av Kortfilmfestivalen på nett (10. til 14. juni) – og i dag er det komplette programmet sluppet, pluss detaljer om påmelding og pris på akkreditering for publikum. Blant årets internasjonale filmskapere finner vi bl.a. toppnavn som Yorgos Lanthimos, Jonathan Glazer, Guy Maddin og Apichatpong Weerasethakul, samt et eget fokus på Sameblod-regissør Amanda Kernell.

I starten av april ble konkurranseprogrammet offentliggjort, og i den forbindelse meldte også festivalledelsen at årets fysiske utgave i Grimstad blir avlyst, men at en virtuell versjon av Kortfilmfestivalen blir arrangert som alternativ. (Både danske DPH:DOX og Amandusfestivalen lyktes godt i våres med lignende digitale utgaver.)

Og i ny drakt poengterer festivalen i dagens pressemelding at de fortsatt viser «det beste av norsk og internasjonal kortfilm – på en splitter ny digital plattform». Nå som komplette programmet foreligger – med internasjonale kortfilmer, spesialseksjoner, seminarer og arrangementer – har det også blitt klart hvordan festivalen rent praktisk vil foregå, og hva som blir prisen for akkreditering.

Det siste først: et festivalpass til årets utgave av Kortfilmfestivalen vil koste 200 kroner, som betyr at deltagelse på den virtuelle utgaven blir betraktelig billigere og mer tilgjengelig enn hva som vanligvis er tilfelle i Grimstad. («Hele festivalen digitalt til prisen av to øl på Hestetorget,» kunne vært et slagord.) Publikum kan allerede nå registrere sin påmelding, og hele programmet finner man her.

På tross av den virtuelle presentasjonen, der publikum vil logge seg inn og se film digitalt hjemmefra, har Kortfilmfestivalen beholdt sin vanlige programinndeling, og de mange kortfilmene er innad i sine seksjoner delt inn i visningsbolker hvor et knippe kortfilmer vises «sammen», slik tilfelle er i Grimstad hvert år. På den måten kan man gjøre sine festivalprioriteringer basert på den virtuelle programmeringen, og forhåpentligvis unngå en følelse av at man trer inn i et uoversiktlig «hav av kortfilm».

Norsk kort- og dokumentarfilm, visningsbolkene 1 og 2.

«Alle filmer og programmer blir tilgjengelig for visning fra onsdag 10. juni kl. 12.00 til søndag 14. juni kl. 23.59,» skriver Kortfilmfestivalen i sin forklaring om de digitale retningslinjene. En rekke arrangementer blir sendt direkte, men opptakene vil bli tilgjengelig i etterkant.

Les for øvrig også kommentarene fra årets fire forhåndsjuryer (samleside her), der de beskriver arbeidet med å programmere årets konkurransefilmer. Programseksjonene fordeler seg slik:

*

Montages vil følge årets utgave av Kortfilmfestivalen tett, og i sin digitale utgave vil arrangementet for første gang være tilgjengelig for et nysgjerrig publikum over hele landet – noe som betyr at de mange unge, norske filmskaperne som kanskje viser sine filmer for første gang på festival, vil nå ut til et potensielt langt større publikum (og et bredere spekter av den norske filmbransjen) enn hva som er vanlig i Grimstad.

Så vil tiden vise om savnet etter båttur i skjærgården med reker og hvitvin, engasjerte samtaler om filmene med umiddelbare reaksjoner delt på torget utenfor Grimstad Kulturhus og høylytte debatter om norsk films fremtid utover i de sene nattetimer, er noe som gjør at Kortfilmfestivalen ikke er helt seg selv i 2020 – eller om mesteparten av dette lar seg gjenskape i ny digital form.