Dag Johan Haugerud forteller om den TIFF-aktuelle kortfilmen Det er meg du vil ha

På tirsdag ble det kjent at Dag Johan Haugeruds (Som du ser meg) nye kortfilm, Det er meg du vil ha, er plukket ut til å delta i Tromsø Internasjonale Filmfestival sitt sideprogram, Horisonter. Et sideprogram som tar for seg glemte perler og høydepunkter fra andre festivaler som ikke får ordinær kinodistribusjon i Norge.

Hva slags film er egentlig Det er meg du vil ha, og hvordan endte den opp som en kortfilm når den i utgangspunktet var tenkt som en scenisk enakter? Prosjektet het i utgangspunktet Du ser meg ikke, og tar for seg historien om en  kvinnelig ungdomsskolelærer. Hun skal etter planen gifte seg med en prest, men forelsker seg i en 15 år gammel elev. Begjæret etter unggutten dytter henne mot undergangen, og gjennom en burlesk monolog utforsker Der er meg du vil ha hva som skjer når en fantasi ikke lenger bare er en drøm, men kolliderer med virkeligheten (Dramatikkfestivalen).

Montages (M) tok en kort prat med forfatteren, regissøren og bibliotekaren Dag Johan Haugerud (DJ), og spurte om han kunne gjøre oss klokere på den Tromsø-aktuelle kortfilmen.

*

M: Kan du fortelle oss litt mer om Det er meg du vil ha, og si noe om hvordan prosjektet gikk fra å være teater til å bli en kortfilm?

DJH: Jeg har laget en liten film sammen med skuespiller Andrea Bræin Hovig og fotograf Cecilie Semec. Det er en monolog som ble laget for Norsk dramatikkfestival, og egentlig skulle den settes opp scenisk som en enakter, men siden vi hadde altfor kort prøvetid, ble det til at vi filmet det i stedet. Det er snakk om et slags stunt som er laget på tre dager, og som er relativt begrenset filmatisk, i og med at den stort sett består av et menneske som snakker rett inn i kamera.

Vet forresten ikke om jeg er enig med meg selv om at det ikke er filmatisk. Jeg liker jo sånne filmer, med få, insisterende kamerainnstillinger, og det er mulig vi også hadde gjort det sånn om dette hadde vært planlagt som en film i utgangspunktet.

Andrea Bræin Hovig i Dag Johan Haugeruds spillefilmdebut, «Som du ser meg»
Andrea Bræin Hovig i Dag Johan Haugeruds spillefilmdebut, «Som du ser meg».

M: Med tanke på at dette er en monolog, hvordan vil du beskrive manuskriptet?

DJH: Sonja Evangs manus består i stor grad av en transkripsjon av et intervju, noe som gir språket autentisitet. Rent litterært ser det rart ut, eller annerledes, med mange repetisjoner av de samme ordene og masse halve og til dels usammenhengende setninger. Man ville nok ikke ha gjort det sånn dersom man hadde skrevet det fra eget hode, men rent rytmisk og spillemessig, fungerer det veldig bra. Og også litterært, merkelig nok. Det er en veldig god tekst å lese.

I utgangspunktet var det ikke meningen at den skulle vises utover den ene kvelden på Dramatikkfestivalen, men av ulike årsaker har den nå havnet i programmet til Tromsø filmfestival og skal vises der i januar.

*

I dag fikk Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther i Motlys AS tildelt 195 000 i støtte til å ferdigstille kortfilmen fra Norsk Filminstitutt. Kortfilmkonsulent Åse Meyer beskriver filmen slik:

Det er meg du vil ha formidler en fascinerende og tankevekkende historie om et forholdsvis tabubelagt og lite kommunisert tema. Filmen, og ikke minst den kvinnelige karakterens monolog, åpner for refleksjon på mange nivå. Blant annet rundt hva som moralsk og strafferettslig aksepteres og ikke aksepteres av aldersforskjell i et forhold, og om vi har et annet syn på kvinner som innleder forhold til mindreårige. (NFI)

Der er meg du vil ha ble for første gang vist under Norsk Dramatikkfestivalen, i den såkalte Stuntserien, 24. august på Dramatikkens hus.