Her er årets Cannes-vinnere

Cannes 2012: Hvem vinner Gullpalmen? Det er nær sagt umulig å spå, ettersom juryen er forskjellig hvert eneste år, og resultatene ofte later til å være preget av medlemmenes smakspreferanser – eller det vi tror er preferansene deres. For hva vet vi egentlig om hva juryformann Nanni Moretti liker? Foretrekker han filmer som ligner på sine egne, eller søker han etter helt andre kvaliteter enn dem han besitter selv?

Vårt stalltips er stadig Michael Hanekes hjerteknusende sterke Amour, men som jurymedlem Alexander Payne gjorde oss oppmerksom på under en uformell prat for et par dager siden: husk at reglene er slik at Gullpalme-vinneren ikke kan vinne andre priser i tillegg, med mindre det er snakk om å gjøre helt spesielle unntak. Det betyr i så fall at storfavoritten til å vinne prisen for beste skuespillerinne, Emmanuelle Riva, kan gå tomhendt hjem om juryen ser seg nødt til å gi Amour Gullpalmen. Men Holy Motors og danske Jagten ser også ut til å stille sterkt, og er avgjort i stand til å nappe heder og ære fra østerrikeren som har vunnet hovedprisen tidligere, for Det hvite båndet (2009).

Artikkelen oppdateres underveis i prisutdelingen, og i morgen følger vi opp med en podcast der vi diskuterer vinnerne og filmene vi mener juryen har oversett.

Du kan selv følge utdelingen live her.

Gullpalmen: Michael Haneke, Amour.

Beste regissør: Carlos Reygadas, Post Tenebras Lux.

Juryens Grand Prix: Matteo Garrone, Reality.

Juryprisen: Ken Loach, The Angel’s Share.

Beste mannlige skuespiller: Mads Mikkelsen, Jagten.

Beste kvinnelige skuespiller: Cristina Flutur og Cosmina Stratan, Beyond the Hills.

Beste manus: Christian Mungiu, Beyond the Hills.

Gullkameraet: Benh Zeitlin, Beasts of the Southern Wild.

Gullpalmen for kortfilm: L.Rezan Yesilabas, Silent.