Her er årets Cannes-vinnere

Cannes 2012: Hvem vinner Gullpalmen? Det er nær sagt umulig å spå, ettersom juryen er forskjellig hvert eneste år, og resultatene ofte later til å være preget av medlemmenes smakspreferanser – eller det vi tror er preferansene deres. For hva vet vi egentlig om hva juryformann Nanni Moretti liker? Foretrekker han filmer som ligner på sine egne, eller søker han etter helt andre kvaliteter enn dem han besitter selv?

Vårt stalltips er stadig Michael Hanekes hjerteknusende sterke Amour, men som jurymedlem Alexander Payne gjorde oss oppmerksom på under en uformell prat for et par dager siden: husk at reglene er slik at Gullpalme-vinneren ikke kan vinne andre priser i tillegg, med mindre det er snakk om å gjøre helt spesielle unntak. Det betyr i så fall at storfavoritten til å vinne prisen for beste skuespillerinne, Emmanuelle Riva, kan gå tomhendt hjem om juryen ser seg nødt til å gi Amour Gullpalmen. Men Holy Motors og danske Jagten ser også ut til å stille sterkt, og er avgjort i stand til å nappe heder og ære fra østerrikeren som har vunnet hovedprisen tidligere, for Det hvite båndet (2009).

Artikkelen oppdateres underveis i prisutdelingen, og i morgen følger vi opp med en podcast der vi diskuterer vinnerne og filmene vi mener juryen har oversett.

Du kan selv følge utdelingen live her.

Gullpalmen: Michael Haneke, Amour.

Beste regissør: Carlos Reygadas, Post Tenebras Lux.

Juryens Grand Prix: Matteo Garrone, Reality.

Juryprisen: Ken Loach, The Angel’s Share.

Beste mannlige skuespiller: Mads Mikkelsen, Jagten.

Beste kvinnelige skuespiller: Cristina Flutur og Cosmina Stratan, Beyond the Hills.

Beste manus: Christian Mungiu, Beyond the Hills.

Gullkameraet: Benh Zeitlin, Beasts of the Southern Wild.

Gullpalmen for kortfilm: L.Rezan Yesilabas, Silent.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

  1. Fred Mehlum Karlsen sier:

    Jeg følger med på Cannes hvert år. Den er vel nesten viktigere enn Oscarutdelingen.

  2. Morten Steingrimsen sier:

    Absolutt velfortjent pris til «Amour». Et mesterverk som virkelig fortjente å vinne Gullpalmen. Ingen over, ingen ved siden av – rett og slett. Når det gjelder de andre prisene, synes jeg det egentlig er litt skuffende at «Moonrise Kingdom» ikke vant pris og at den ble oversett av juryen. Etter mitt syn er Wes Andersons nye film en langt, langt bedre film enn «Reality» og «The Angels’ Share» (juryen kunne like gjerne også gitt regiprisen til Anderson, mener nå jeg, framfor Reygadas). Det er ganske ufattelig at Juryens Grand Prix ble tildelt en såpass svak film som «Reality» – hva var det egentlig juryen tenkte her? At den svært fantastiske «Holy Motors» heller ikke vant en pris, er også forunderlig.

  3. Skandale at HOLY MOTORS ikke fikk en eneste pris – var jo en av favorittene til Gullpalmen og en av festivalens mest elskede filmer. Moretti hatet visstnok Carax’ film, men hvor urimelig kan man tillate seg å være? Grand Prix til REALITY? Den må ha gått på italiener-kvota.

  4. Morten Steingrimsen sier:

    Denne føkkings italiener-kvota :)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>