FFS’10 – Festivaloppsummering og vår dekning

The Housemaid (2010, Sør-Korea)

Etter en uke med Film fra Sør i hovedstaden har vi nå returnert til normalen. Cinemateket, Oslo Kino og Parkteatret vender tilbake til vanlig drift, og her på Montages snur vi nesen mot en ny norsk filmfestival – BIFF! Men før den tid skal vi oppsummere FFS.

Lørdag kveld ble prisene delt ut, og det gjør oss varme om brystet å se at årets vinner av hovedprisen Sølvspeilet ble sør-koreanske The Housemaid (2010) – en film som vår egen Lars Ole Kristiansen plukket ut til sideprogrammet kuratert av Montages (filmen ble også inkludert i selve hovedkonkurrasen). The Housemaid blir dermed importert til kinodistribusjon i Norge, og vi anbefaler alle som ikke fikk den med seg under årets festival å benytte sjansen når den kommer på kino. Her er hva Lars Ole selv skrev om filmen.

De andre filmene som høstet priser var fransk-kongolesiske Benda Bilili (2010) som fikk prisen for beste dokumentar, og som får norsk DVD-distribusjon. Sør-koreanske A Brand New Life (2009) av Ounie Lecomte fikk FIPRESCI-prisen for beste film i festivalens program Nye Retninger, som består av debutfilmer fra unge og lovende filmskapere. Den kommer også på DVD her til lands. FFS’ åpningsfilm, iranske Shirin Neshats Kvinner Uten Menn har allerede norsk kinodistribusjon, og vant Oslo Kinos lanseringspris, som betyr 50 000,- til markedsføring. Publikumsprisen gikk til nok en sør-koreansk film, Castaway on the Moon, og den vil bli vist på NRK i løpet av påfølgende år.

Vi i Montages har hatt to flotte festivaluker og sett masse film, både god og mindre god. Her følger en gjennomgang av alle våre artikler fra festivalen:

Gallaforestilling i Operaen med kunst-stumfilmen Limite (1931) til musikk fremført live av Bugge Wesseltoft.

Waste Land – oppløftende dokumentar fra dynga.

She, a Chinese – en film som savner sin søster.

Intervju med Xiaolu Guo, filmskaperen bak søsterfilmene She, a Chinese og Once Upon a Time Proletarian.

Portrait In a Sea of Lies – en road movie gjennom vakre Colombia.

Leap Year – hvor ekte sex omtrent blir som et sangnummer i en musikal.

Biutiful – en godt utført film kan likevel være helt feil.

Intervju med Kim Longinotto om Pink Saris.

Road Movie – deilig, indisk road movie som hverken er Bollywood eller kunstfilm.

Soul Boy – et forhåpentlig vitnesbyrd om afrikansk film i vekst.

Eget fond for ubemidlede filmnasjoner lanseres.

En presentasjon av World Cinema Foundation.

Kvinner uten menn – politikk og kunst, sublimt forent.

Her er artiklene om filmene fra Montages’ sideprogram:

The Housemaid (2010, Sør-Korea)

Kaminey (2009, India)

Paju (2009, Sør-Korea)

Searching for the Elephant (2009, Sør-Korea)

Kinatay (2009, Filippinene)

The Forbidden Door (2009, Indonesia)