BIFF’10: Årets prisvinnere

BIFF 2010: Årets utgave av Bergen internasjonale filmfestival avsluttes med festpremiere på Trolljegeren i kveld, men de fleste av prisvinnerne er allerede kåret. Her er de alle sammen:

Beste film i programmet Cinema Extraordinaire ble Le Quattro Volte av Michelangelo Frammatino: «Juryen har enstemmig valgt en ekstremt visuell film som ligner lite på andre og som får oss til å se tilværelsen med fornyet blikk. Den har en underfundig humor som ligger i bildene og en ømhet for naturen. Fortellergrepet er originalt, uten dialoger og uten hovedpersoner. Og filmen finner sin egen vei gjennom grenselandet mellom fiksjon og dokumentarisme slik at det oppstår et dirrende poetisk nærvær.»

Dokumentarprisen gikk til Andrej Ujicas Nicolae Ceausescus selvbigrafi: «En film som makter det imponerende kunststykket å både være kunstnerisk interessant og politisk slagkraftig. Årets program inneholder mange filmer med solid politisk brodd og flere dokumentarer som tar skildring av virkeligheten til et nytt kunstnerisk nivå, og Ujica makter i denne filmen å kombinere disse to tingene. Derfor er det juryens store glede å utpeke denne tre timer lange dokumentaren om en forhenværende rumensk diktator til årets vinner av dokumentarprisen.»

Fra Ingvild Søderlinds «Jenny»
Fra Ingvild Søderlinds «Jenny»

Festivalens beste kortfilm-pris ble av juryen tildelt Ingvild Søderlinds Jenny: Vinnerfilmen er et nært og godt ungdomsportrett med imponerende skuespillerprestasjoner og troverdig miljøskildring. Filmen har et klassisk ”jente møter gutt”-tema skildret i et poetisk og originalt filmspråk, hvor maktbalansen mellom outsideren og gruppen utforskes.»

Ungdommens dokumentarpris gikk til Andreas Dahlgaards Bogotá Change, en film som «viser at med fantasi og ukonvensjonell tenking kan man få til hva det skal være. Dahlsgaards dokumentar har blitt festivalens kanskje aller største fenomen, og viser i løpet en knapp time hva som er mulig når man virkelig tør å tenke utenfor boksen. Filmen er en oppløftende og inspirerende film om et tema som ofte er tørt og deprimerende.»

Filmweb deler ut to priser under BIFF, en talentpris og en publikumspris. Førstnevnte gikk til rekvisitør Kedy Hassani, «som med årene har blitt en av de mest flittige, dyktige og hardtarbeidende unge filmarbeidere på Vestlandet.» Publikumsprisen gikk på sin side til en film som festivalen igjennom har hatt fullstappede visninger og møtt mye interesse. World Peace and Other 4th Grade Achievements heter vinneren.