John Woo tilbake på banen

Etter at Hollywood-karrieren sluknet tidlig på 2000-tallet, reiste John Woo tilbake til Kina for å gjenreise egen status og publikums tillit med det episke verket Red Cliff på fire og en halv time. Prosjektet ble en gigantisk suksess, både kommersielt og kunstnerisk, og er blitt stående igjen som et helt avgjørende comeback for John Woos karriere som internasjonal filmskaper. Mens han for øyeblikket er travelt opptatt med å promotere den nye actionfilmen Reign of Assassins for fredagens verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia, er neste prosjekt igjen av episk kaliber; den storslåtte krigshistorien The Flying Tigers er varslet å bli tidenes dyreste kinesiske filmproduksjon, selv om produksjonsstøtten vil være dels amerikansk.

Den nyvunnede suksessen leder også til det uunngåelige spørsmålet om regissøren nå løser ut returbillett til Hollywood. Den tidligere Hong Kong-mesteren besitter tross alt et filmspråk som i all sin pompøsitet er som skapt for Hollywoods hyperkommersielle rammer, noe han også demonstrerte til fulle med den fantastiske actionfesten i 90-tallsklassikeren Face/Off. Deretter kan man imidlertid oppsummere John Woos karriereproblem i én setning: tiden etter Face/Off.

Men takket være Red Cliff snakkes det altså endelig om John Woo igjen. Hva blir hans neste prosjekt? Har han nå funnet sin plass i hjemlig filmindustri som leverandør av nasjonens mest grandiose produksjoner, eller tar han sjansen på et nytt amerikansk eventyr med fornyet selvtillit og kred i bagasjen?

Ikke direkte uventet tyder mye på at Woo velger sistnevnte alternativ. Og ifølge bransjebladet Variety ønsker John Woo å vende tilbake til amerikansk jord for å gjøre to nytolkninger (remakes) etter at The Flying Tigers-prosjektet er avsluttet. Under lupen er en gjenfortelling av hans egen Hong Kong-klassiker, The Killer (1989), med ikoniske Chow Yun-Fat — samt den mesterlige franske gangsterfilmen Le samouraï (1967) av Jean-Pierre Melville, en regissør som har vært til stor innflytelse for Woo. (John Woo har tidligere vært koblet til en kommende remake av Melvilles Le cercle rouge, et prosjekt som nå isteden videreføres av John Hillcoat).

I intervjuet med Variety avslører sågar den kinesiske regissøren at han drømmer om å lage både musikal, og en lavbudsjettsfilm om en unggutt i Brooklyn under Martin Scorseses produksjon.

Uansett hva fremtiden bringer, så føles det godt å ha John Woo tilbake på banen.

Traileren til The Killer: