Montages smakstester sommerens popkorn

jaws
20. juni 1975 ble tidenes beste sommerfilm lansert i USA.

Vi er i starten av mai, og sommersesongen er allerede godt i gang. Wolverine er sesongens første blockbuster med tilhørende megabudsjett, massiv markedsføring og synkronisert lansering verden over. De første tegnene tyder på at filmen da også har gjort det veldig bra, kanskje opp mot 80 millioner dollar i den amerikanske åpningshelgen alene, det trass i ganske så lunkne anmeldelser. Neste helg ser det derimot ut til at regissør J.J. Abrams skal servere oss en skikkelig godbit med sin revitalisering av Star Trek-serien. De første anmeldelsene har vært strålende, og trailerne har fra start til slutt vært både kreative og engasjerende. Det ser rett og slett skikkelig bra ut, og det er liten tvil om at denne er på topp 5 blant filmene vi i Montages gleder oss mest til. Men der hører kanskje også Henry Selicks stop motion-animasjon Coraline også hjemme. Neil Gaimans opphavsmateriale er høyt elsket, og alt tyder på at Selick & co har greid bragden å tilføre istedenfor å ødelegge. Dette kan bli en av sommerens fineste kinostunder!

Angels and Demons er vel derimot en produksjon som de færreste av oss har noe særlig til forventninger til. DaVinci-koden var en gigantsuksess på kino for et par somre siden, men jeg kjenner få som synes den var verdt kronene de betalte for å komme inn. Riktignok har Ron Howard i flere intervjuer uttalt at han har lært av sine feil, men trailere og stills tilsier det motsatte. Tom Hanks er fortsatt campy og kjip i både fremtoning og dialog, fotoarbeidet er fortsatt direkte stygt og musikken så pompøs og svulstig at selv Vangelis ville hatt problemer med å overgå den.

Fra John Woos <em>Red Cliff</em>
Fra John Woos Red Cliff

John Woo har klokelig returnert til sine hjemtrakter etter et par skikkelige flopper i Hollywood. Og med eposet Red Cliff (Chi Bi) har han knust besøksrekorder i store deler av Asia. Lansert i to deler med et samlet budsjett på rundt 80 millioner amerikanske dollar, har filmene spilt inn nærmere det dobbelte der alene. Anmelderne har også vært veldig positive, og spesielt lokale kritikere har latt nasjonalismen flomme. Kjipt er det da at vi her i store deler av vesten (er Frankrike et unntak?) får de to filmene samlet i én langfilm. Denne får norsk premiere 22. mai, men flere enn meg avventer nok et DVD-kjøp for å kunne se filmene slik regissøren selv ønsket dem. Kan noen fortelle meg hvorfor vi ikke på én eneste kino her i landet kan få muligheten til å se filmene i sin originale form?

Helga 5. juni går Montages-staben inn i akutt nerdetilstand med lansering av to totalt forskjellige filmer, men som vi har astronomiske forventninger til. Den ene er Lars von Triers allerede i trailer-format vilt skremmende horrorproduksjon Antichrist, den andre er Terminator Salvation, som vil være den første filmen i en planlagt ny Terminator-trilogi fra James Cameron og Gale Anne Hurds kultunivers. Von Triers film har vi omtalt både her og der den siste tiden, og det er bare å gjenta at dette fort kan bli årets film for vår del. Det må sies at til Terminator-filmen har vi en aldri så liten porsjon skepsis, ene og alene fordi ellers ganske så kjipe McG styrer spakene. Last ned vår siste Filmfrelst-podcast for å høre mer om det. Sam Raimi er derimot tilbake i kjent terreng når han lanserer sin Drag Me to Hell. De få forhåndsomtalene jeg har lest har vært ganske så positive, og det kan se ut til at vi dermed får to skikkelige horror-godbiter fra to av de fremste på området denne sommeren.

Så er det klart for TransformersRevenge of the Fallen er sommerens største blockbuster for undertegnede, ene og alene fordi forrige utgave var popkorn av det deiligste og feteste slaget. Det formelig rant over av smør, og film nummer to er etter sigende enda kraftigere. Den siste traileren som ble sluppet denne uka gjør ikke gleden mindre:

1. juli kommer en oppfølger jeg personlig ikke har noen forventinger til, rett og slett fordi jeg synes de to første var gjespende kjedelige. Men Ice Age 3 er dømt til å bli en kassasuksess, også fordi den blir den til da bredest lanserte 3D-filmen, noe som medfører solide ekstrainntekter fordi disse billettene i USA er dyrere. Nei, da gleder jeg mer mer til uka etter og lanseringen av Sasha Baron Cohens Brüno. Det kan umulig bli noe annet enn veldig morsomt, jeg bare håper at det også blir like rødmende flaut og utleverende som Borat.

Harry Potter-serien har forlengst etablert seg som historiens største franchise, og The Half-Blood Prince posisjonerer seg som den sålangt største og mest ekstravagante produksjonen. Jeg greier ikke lenger å hoste opp noe engasjement for disse filmene, som jeg rett og slett er ganske lei av. Den evindelige jakten på han derre slemmingen er blitt trøttsom, og forlengst utvannet til tynn suppe. Men venner som har lest boka sier denne er den beste, og da håper jeg det også innebærer at jeg som publikummer blir tilbudt noe nytt.

Engasjementet er betraktelig større for Public Enemies. Michael Manns dypdykk ned i John Dillingers liv kan ikke bli dårlig, det er rett og slett umulig med tanke på talentet som er både bak og foran kamera. Johnny Depp og Christian Bale er en ting, men Marion Cotillard, Leelee Sobieski og Giovanni Ribisi er vel så interessante som noen av filmens mange biroller. Jeg vet det er nerdete, men for meg bidrar det også betraktelig til hypen at Colleen Atwood gjør kostymer og Elliot Goldenthal musikklegger det hele. Uka etter kommer en annen stor amerikansk auteur med ny film. Sam Mendes har laget sin Away We Go på lavt budsjett, med mange nye navn både bak og foran kamera, men traileren lover et skikkelig bra stykke film:

Quentin Tarantino får æren av å avslutte sommerperioden 2009, og trass i at det finnes mye skepsis til hans neste film der ute, er og blir Inglourious Basterds en Tarantino-film. Det bør innebære en real gourmetavslutning på årets popkornsesong, – alt annet ville være en skikkelig skuffelse!

Hva håper du blir sommerens beste film? Hva gleder du deg mest til?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 11 kommentarer

 1. Martin Sivertsen sier:

  Flott oppsummering av sommerens meny! Kan ikke si at jeg deler din entusiasme for den kommende Transformers-filmen (jeg likte i hvert fall ikke den forrige noe særlig) – men ellers er jeg med deg på det aller meste her :)

  Jeg tror nok jeg er aller mest spent på Terminator: Salvation og Antichrist – begge har servert fantastiske trailere, og begge har regissører som fordrer ekstreme forventninger (men med motsatt fortegn)

 2. Kjetil sier:

  Jeg for min del gleder meg til Up jeg :)

 3. Jeg også, men den kommer først så sent som 25. september..

 4. Men «Ponyo» kommer i august!

 5. Ole sier:

  Hvis du er så nerdete så burde du ikke syntes at det er nye ansikter i den nye filmen til Sam Mendes. John Krasinski spiller i den og han er jo fra den amerikanske versjonen til The Office og Maya Ruduolph er jo komiqueen for oss nerder, etter Tina Fey selvfølgelig. Den er også skrevet av Dave Eggers som for oss nerder er et kjent og kjært navn. Gå i nerdehjørnet og skam deg.

 6. Jeg tror det er mange måter å være nerd på…

 7. Bjørnar sier:

  Nok en sommer med oppfølgere men for noen oppfølgere! T4 kan bli helt rå og Transformers 2 kan også bare bli ennå morsommere og actionspekka enn den første. Eneste som mangler er Bernie Mac som gjør en kjempemorsom birolle i eneren.
  District 9 kan også gjøre det godt, hvis den rekker hit før høsten da.
  Personlig håper jeg på kinovisninger av Anvil dokumentaren som har fått fantastiske omtaler i statene og som inneholder masse ifra bandets turne her i Norge.

 8. Vidar sier:

  Er enig i at Transformers er den største filmen for sommeren, med Star Trek som en outsider nå i vår. Fått masse god omtale.

  Ellers er det Public Enemies som ser ut some en godbit. Kan se endel trailere på bloggen: http://flaglima.com/?p=646

 9. Jørgen sier:

  Antichrist må bli en av årets filmer ihvertfall. Willem Dafoe viker lovende i rollen. Han er jo bare rett og slett drit skummel.

  Ellers så må jeg innrømme at jeg også gleder meg ytterst mye til The Half Blood Prince. Det er vel en måte å være nerd på det også.

 10. «Antichrist» er opplagt nummer én for meg, men av popcornfilmene er det vel også «Harry Potter and the Half Blood Prince» jeg ser mest frem til – er en tilhenger av denne serien, og syntes David Yates gjorde en mesterlig jobb på forrige film (som var den suverent beste sommerfilmen dét året). Visuelt ser filmen fremragende ut, og boken den er basert på er ekstremt engasjerende! Videre gleder jeg meg veldig til både «Transformers» og «Terminator Salvation», men velger også å ha en sunn skepsis – det KAN bli for mye av det gode på førstnevnte (vi har vel enda ikke fått inntrykk av noen skikkelig historie her, har vi?) og TS kan få meg sur, ene og alene fordi jeg forguder Camerons filmer. Men sålangt ser det veldig lovende ut!

  «Angels and Demons» ser i det minste ut til å bli bedre enn fryktelige «Da Vinci Coden», og jeg håper på en lett, underholdende film med kioskete konspirasjoner. «Public Enemies» håper jeg derimot at er et mesterverk – det er jo Michael Mann! Og så sulteforet som jeg er på klassisk gangsterfilm, skal det mye til at denne ikke svelges for min del. Også må vi ikke glemme «Ponyo»! Miyazakis nye film kommer til Norge i august, og kan fint ende opp med å bli en av årets nydeligste filmopplevelser.

  MEN, det skal sies: Kan virkelig noe slå «Star Trek» og «Coraline»? Det er de to mest fremragende eventyrfilmene jeg har sett på eviglangtid – to vidt forskjellige gåsehudfremkallende mesterstykker. Jeg ble 12 år igjen, og vet ikke helt opp jeg har vokst videre siden jeg ble spyttet ut av kinosalen…

 11. Kjetil sier:

  Må undertegne Lars Ole her når det gjelder Star Trek. Selv om jeg var totalt fremmed for universet, var det en av tidenes popcorn-filmer for mitt vedkommende (:

  Tydelig at skaperne har klart å favne både gamle og nye tilhengere! En solid femmer.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>