- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Montages smakstester sommerens popkorn

Av Eirik Smidesang Slåen , 5. mai 2009 i Artikler

jaws

20. juni 1975 ble tidenes beste sommerfilm lansert i USA.

Vi er i starten av mai, og sommersesongen er allerede godt i gang. Wolverine [1] er sesongens første blockbuster med tilhørende megabudsjett, massiv markedsføring og synkronisert lansering verden over. De første tegnene tyder på at filmen da også har gjort det veldig bra, kanskje opp mot 80 millioner dollar i den amerikanske åpningshelgen alene, det trass i ganske så lunkne anmeldelser. Neste helg ser det derimot ut til at regissør J.J. Abrams [2] skal servere oss en skikkelig godbit med sin revitalisering av Star Trek [3]-serien. De første anmeldelsene har vært strålende, og trailerne [4] har fra start til slutt vært både kreative og engasjerende. Det ser rett og slett skikkelig bra ut, og det er liten tvil om at denne er på topp 5 blant filmene vi i Montages gleder oss mest til. Men der hører kanskje også Henry Selick [5]s stop motion-animasjon Coraline [6] også hjemme. Neil Gaimans opphavsmateriale [7] er høyt elsket, og alt tyder på at Selick & co har greid bragden å tilføre istedenfor å ødelegge. Dette kan bli en av sommerens fineste kinostunder!

Angels and Demons [8] er vel derimot en produksjon som de færreste av oss har noe særlig til forventninger til. DaVinci-koden var en gigantsuksess på kino for et par somre siden, men jeg kjenner få som synes den var verdt kronene de betalte for å komme inn. Riktignok har Ron Howard [9] i flere intervjuer uttalt at han har lært av sine feil, men trailere og stills tilsier det motsatte. Tom Hanks er fortsatt campy og kjip i både fremtoning og dialog, fotoarbeidet er fortsatt direkte stygt og musikken så pompøs og svulstig at selv Vangelis ville hatt problemer med å overgå den.

Fra John Woos <em>Red Cliff</em>

Fra John Woos Red Cliff

John Woo [10] har klokelig returnert til sine hjemtrakter etter et par skikkelige flopper i Hollywood. Og med eposet Red Cliff [11] (Chi Bi) har han knust besøksrekorder i store deler av Asia. Lansert i to deler med et samlet budsjett på rundt 80 millioner amerikanske dollar, har filmene spilt inn nærmere det dobbelte der alene. Anmelderne har også vært veldig positive, og spesielt lokale kritikere har latt nasjonalismen flomme. Kjipt er det da at vi her i store deler av vesten (er Frankrike et unntak?) får de to filmene samlet i én langfilm. Denne får norsk premiere 22. mai, men flere enn meg avventer nok et DVD-kjøp for å kunne se filmene slik regissøren selv ønsket dem. Kan noen fortelle meg hvorfor vi ikke på én eneste kino her i landet kan få muligheten til å se filmene i sin originale form?

Helga 5. juni går Montages-staben inn i akutt nerdetilstand med lansering av to totalt forskjellige filmer, men som vi har astronomiske forventninger til. Den ene er Lars von Trier [12]s allerede i trailer-format vilt skremmende horrorproduksjon Antichrist [13], den andre er Terminator Salvation [14], som vil være den første filmen i en planlagt ny Terminator-trilogi fra James Cameron [15] og Gale Anne Hurd [16]s kultunivers. Von Triers film har vi omtalt både her [17] og der [18] den siste tiden, og det er bare å gjenta at dette fort kan bli årets film for vår del. Det må sies at til Terminator-filmen har vi en aldri så liten porsjon skepsis, ene og alene fordi ellers ganske så kjipe McG [19] styrer spakene. Last ned vår siste Filmfrelst-podcast [20] for å høre mer om det. Sam Raimi [21] er derimot tilbake i kjent terreng når han lanserer sin Drag Me to Hell [22]. De få forhåndsomtalene jeg har lest har vært ganske så positive, og det kan se ut til at vi dermed får to skikkelige horror-godbiter fra to av de fremste på området denne sommeren.

Så er det klart for TransformersRevenge of the Fallen [23] er sommerens største blockbuster for undertegnede, ene og alene fordi forrige utgave var popkorn av det deiligste og feteste slaget. Det formelig rant over av smør, og film nummer to er etter sigende enda kraftigere. Den siste traileren som ble sluppet denne uka gjør ikke gleden mindre:

1. juli kommer en oppfølger jeg personlig ikke har noen forventinger til, rett og slett fordi jeg synes de to første var gjespende kjedelige. Men Ice Age 3 [24] er dømt til å bli en kassasuksess, også fordi den blir den til da bredest lanserte 3D-filmen, noe som medfører solide ekstrainntekter fordi disse billettene i USA er dyrere. Nei, da gleder jeg mer mer til uka etter og lanseringen av Sasha Baron Cohens Brüno [25]. Det kan umulig bli noe annet enn veldig morsomt, jeg bare håper at det også blir like rødmende flaut og utleverende som Borat [26].

Harry Potter-serien har forlengst etablert seg som historiens største franchise, og The Half-Blood Prince [27] posisjonerer seg som den sålangt største og mest ekstravagante produksjonen. Jeg greier ikke lenger å hoste opp noe engasjement for disse filmene, som jeg rett og slett er ganske lei av. Den evindelige jakten på han derre slemmingen er blitt trøttsom, og forlengst utvannet til tynn suppe. Men venner som har lest boka sier denne er den beste, og da håper jeg det også innebærer at jeg som publikummer blir tilbudt noe nytt.

Engasjementet er betraktelig større for Public Enemies [28]. Michael Manns dypdykk ned i John Dillingers liv kan ikke bli dårlig, det er rett og slett umulig med tanke på talentet som er både bak og foran kamera. Johnny Depp og Christian Bale er en ting, men Marion Cotillard, Leelee Sobieski og Giovanni Ribisi er vel så interessante som noen av filmens mange biroller. Jeg vet det er nerdete, men for meg bidrar det også betraktelig til hypen at Colleen Atwood gjør kostymer og Elliot Goldenthal musikklegger det hele. Uka etter kommer en annen stor amerikansk auteur med ny film. Sam Mendes har laget sin Away We Go [29] på lavt budsjett, med mange nye navn både bak og foran kamera, men traileren lover et skikkelig bra stykke film:

Quentin Tarantino får æren av å avslutte sommerperioden 2009, og trass i at det finnes mye skepsis til hans neste film der ute, er og blir Inglourious Basterds [30] en Tarantino-film. Det bør innebære en real gourmetavslutning på årets popkornsesong, – alt annet ville være en skikkelig skuffelse!

Hva håper du blir sommerens beste film? Hva gleder du deg mest til?


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2009/05/en-forsmak-pa-sommerfilmene/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Wolverine: http://www.imdb.com/title/tt0458525/

[2] J.J. Abrams: http://montages.no/filmfolk/j-j-abrams

[3] Star Trek: http://montages.no/film/star-trek/

[4] trailerne: http://www.apple.com/trailers/paramount/startrek/

[5] Henry Selick: http://montages.no/filmfolk/henry-selick

[6] Coraline: http://montages.no/film/coraline-og-den-hemmelige-d%c3%b8r/

[7] Neil Gaimans opphavsmateriale: http://en.wikipedia.org/wiki/Coraline

[8] Angels and Demons: http://www.imdb.com/title/tt0808151/

[9] Ron Howard: http://montages.no/filmfolk/ron-howard

[10] John Woo: http://montages.no/filmfolk/john-woo

[11] Red Cliff: http://montages.no/film/red-cliff/

[12] Lars von Trier: http://montages.no/filmfolk/lars-von-trier

[13] Antichrist: http://montages.no/stikkord/antichrist/

[14] Terminator Salvation: http://montages.no/film/terminator-salvation/

[15] James Cameron: http://montages.no/filmfolk/james-cameron

[16] Gale Anne Hurd: http://montages.no/filmfolk/gale-anne-hurd

[17] her: http://montages.no/2009/04/angstfremkallende-trailer-til-von-triers-antichrist/

[18] der: http://montages.no/2009/04/ny-trailer-til-antichrist/

[19] McG: http://montages.no/filmfolk/mcg

[20] vår siste Filmfrelst-podcast: http://montages.no/2009/04/filmfrelst-11-terminator-universet/

[21] Sam Raimi: http://montages.no/filmfolk/sam-raimi

[22] Drag Me to Hell: http://montages.no/film/drag-me-to-hell/

[23] Revenge of the Fallen: http://www.imdb.com/title/tt1055369/

[24] Ice Age 3: http://www.imdb.com/title/tt1080016/

[25] Brüno: https://montages.no/film/bruno/

[26] Borat: http://www.imdb.com/title/tt0443453/

[27] The Half-Blood Prince: http://www.imdb.com/title/tt0417741/

[28] Public Enemies: http://montages.no/film/public-enemies/

[29] Away We Go: http://www.imdb.com/title/tt1176740/

[30] Inglourious Basterds: http://montages.no/film/inglourious-basterds/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.