«Avatar» (2009, Cameron)

Grunn til å glede seg til Avatar!

«Avatar» (2009, Cameron)
«Avatar» (2009, Cameron)

Det er kun en drøy uke igjen til James Camerons mye omtalte film Avatar har verdenspremiere. I en normal verden ville filmgeeks vært i helspenn, men i løpet av høsten har forventningene til denne gigantiske event-filmen gått fra å være skyhøye, til å bli rekordlave. Og nå? Usikkerhet. Kan det fremdeles bli «noe vi aldri har sett før»? Blir vi sjøsyke av 3D-bildene? Blir Avatar en flopp? Eller kanskje aller viktigst: Hva slags film er det egentlig? Og hvorfor skal jeg ønske å se den?

Vi har skrevet vår andel Avatar-saker, men etter den første traileren kom og skuffelsene fra Avatar Day sank inn, har vi avventet det hele. Overeksponering av inntrykk fra den aggressive promoteringen til en film som dette, kan ødelegge opplevelsen. Så jeg har valgt å ikke se flere trailere og tv-spotter, og ikke en gang lese intervjuer. Jeg skal se filmen uansett, så en dose tålmodighet er løsningen. Men i går ble jeg fristet til å se et par videoer, og for første gang på flere måneder fikk det meg engasjert i Avatar igjen. Via Hollywood-Elsewhere så jeg et 10 minutter langt videointervju med Cameron, utført av en fransk journalist med gode spørsmål på blokken. Cameron forteller blant annet om filmens rytme og politiske budskap:

There are scenes in Avatar that accelerate and intensify things in this fashion, but there are other moments that slow down and see the wonder of this world. There’s this motif in the film of seeing…perceiving through the eyes of another person. Coming in one door and coming out another door — the door of perception. [..] [The film] is a political comment on all human history, and the basic pattern of people laying waste to a primitive territory to get what they need. I didn’t want to explain what unobtainium actually is or does. It’s whatever gets people out of their cities and go to other countries and take stuff that doesn’t belong to them.

The story of the 21st Century is going to be about the depletion of resources. And the wars of the 21st Century are going to be about ‘we need your stuff, and we’re going to justify going in and getting it.’ We’ve already seen that happen over the last decade.

Dette intervjuet fremstår for meg faktisk som den absolutt mest oppmuntrende Avatar-smakebit til nå. Se hele videoen her, den kommer varmt anbefalt:

Jeg hadde nesten glemt, innimellom alle de blåfargede CGI-skapningene, at dette er en film av James fuckings Cameron. Den første på 12 år! Sannsynligvis (forhåpentligvis) vet han hva han gjør med Avatar. Når han får fullføre sine resonnementer, og snakker om filmen med trygghet og innsikt som vi ser i videoen ovenfor, vekkes i alle fall min entusiasme – og jeg får igjen troen på at Cameron har noe på hjertet, noe viktig som kan bære action- og effektspektakkelet inn under overflaten av opplevelsen.

Den andre videoen jeg har hatt glede av å se er en dokumentar-aktig presentasjonsfilm om planeten Pandora, stemmelagt av Sigourney Weaver. Vi blir fortalt om økosystemet som former planetens identitet og skapningene som lever der. Klippet fungerer som en leksikalsk introduksjon til filmens univers, men er akkurat tilbakeholden nok til at jeg får lyst til å se mer:

Er det bare meg, eller kan vi begynne å glede oss igjen? Avatar får premiere (på veldig mange norske kinoer) fredag 18. desember.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 11 kommentarer

 1. TAKK for at du skrev denne artikkelen Karsten. Jo mer jeg ser den siste traileren (som går på kino i disse dager), jo mer digger jeg den. Og intervjuet og ikke minst «dokumentaren» om Pandora gjorde at det faktisk kilte litt i magen min av forventning. Jeg tror Cameron har siste ordet i denne saken; la oss nå huske at han siden sitt gjennombrudd med The Terminator ikke har laget en eneste halvgod film – og flere mesterverker!

  Jeg synes det er tvers igjennom fett at Cameron har laget et helt eget univers til «Avatar», og jeg krysser fingre og tær for at han ikke har glemt sine fabelaktige evner som HISTORIEFORTELLER på veien…

 2. Åh, nå fikk jeg endelig godfølelsen for Avatar. Cameron ser ihvertfall ut til å ha en intensjon som jeg virkelig liker. Gleder meg til den 18. :)

 3. Robin Johansson sier:

  Tror fortsatt dette blir en skuffende opplevelse dessverre.

  Har noen hørt den offisielle Avatar sangen? Leona Lewis – I See You (http://www.youtube.com/watch?v=8GMTQBriA3I)

  … javel ja.

 4. Smitte sier:

  Forventningen jeg sitter igjen etter å ha sett traileren, hørt den sangen der, er at vi nå skal sitte å gofle i oss James Camerons nåværende alternativ av fantasi dyppet i kvalmende mengder smør. Hvem, hva hvilke har pult James Cameron for å få den gjennomsvette sviska der på rulleteksten?

 5. Den sangen var fryktelig. Håper den ikke er I selve filmen…

 6. Thor Joachim Haga sier:

  Jeg skal ikke uttale meg om sangens kvalitet foreløpig, men den går sannsynligvis over rulleteksten til slutt.

 7. Oda Bhar sier:

  Utfra traileren ser dette mest ut som en vakker naturfilm i påfunnet natur. Fare for at den blir like kjedelig som en vanlig naturfilm?

 8. Øystein Håland sier:

  Dialog og plott virker ikke særlig imponerende akkurat. Fortsatt ikke overbevist om at dette er noe mer enn en effekt-orgie.

 9. Vidar Vaggen Olsen sier:

  Denne artikkelen gav meg håp i hvert fall! Det er tross alt Cameron, og er det noe han har laget før, er det gjennomtenkte og solide filmer. Det er derfor jeg liker spesielt Terminator 2 så godt. Alt henger sammen. Lydbildet, de klagende metalliske dronene, de metallblå fargetonene, de rustne bilvrakene i kanalen som minner og bilvrakene fra apokalypsen etc. Pluss en sinnsvakt bra story da. Cameron pleier ikke å etterlate noe til tilfeldighetene. Og jeg tente litt på det han sa i intervjuet om det å _se_ som et tema.

  Jeg har i alle fall kjøpt meg billetter til siste søndag før jul, og jeg må si jeg er spent.

  Det som bekymrer meg mest er at jeg ikke skal like navi’ene, for de er litt påtrengende liksom-eksotisk og jeg takler ikke dreads. Men jeg skal gå til filmen med et åpent sinn!

 10. Smitte sier:

  Altså..Cameron. Jeg kan ikke helt skjønne at palmebladene nå skal kastes på bakken?

 11. Robin Johansson sier:

  Ser jo ut som jeg tok feil:

  http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091211/REVIEWS/912119998

  Filmen får generelt sett kjempe gode anmeldelser.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>