TDF’09: Fabelaktige Fiff og Fam (Norge, 2009)

Fabelaktige Fiff og Fam

Feelgood-dokumentaren Fabelaktige Fiff og Fam ble produsert med støtte fra NFIs prosjekt «Nye veier til dokumentarfilm» der regissører gis mer friere tøyler enn vanlig. Blant annet kreves det ikke TV-avtale, noe som gjør at filmskaperen kan eksperimentere mer enn vanlig med form og innhold. Avtaler der TV-visning inngås med ulike selskaper gjør som oftest at filmens form må holdes innenfor visse begrensende rammer. Nye uttrykk og spesielle historier faller som regel bort når prosjekter skal velges ut av både det offentlige og private aktører siden de vant til å tenke innenfor faste rammer, og velger helst å ty til prosjekter de har hatt erfaring med før.

Solveig Melkeraaens dokumentar blandet fiksjonens estetikk med dokumentaren på en lekker måte. Kamerakjøringer, flerkameraopptak o.l. gjør at Melkeraaen underbygger sin fortelling på en poetisk måte. Fiff og Fam er gamle venninner som snakker om hvordan de har opplevd sitt liv til nå, og hvordan man fortsatt er den samme på innsiden selv om utsiden eldes og forandres. Humoristiske og genuint ærlige og sårbare situasjoner blandes om hverandre, og man får virkelig følelsen av hvordan de to eldre damene har det nå og hvordan de har hatt det tidligere. Relasjoner til avdøde ektemenn, barn og andre mennesker av samme alder, seksuell attraksjon og forholdet dem i mellom diskuteres i en lett, men alvorlig tone.

Filmen er elegant laget og vi føler at vi faktisk begynner å bli kjent med de to fruene Fiff og Fam. Dessverre er filmen litt for kort (29 minutter), og det føles ut som at den brytes av litt for fort. Filmskaperen burde ha gjort den litt lengre og gitt oss mer av Fiff og Fams samtaler seg i mellom. Det er blitt laget mange dokumentarfilmer som forsøker å forstå de unge, men det finnes fortsatt for få filmer som søker å vise oss hvordan eldre mennesker opplever verden uten at det blir dype dykk i menneskelig fornedring på alders- og sykehjem.

Fabelaktige Fiff og Fam kommer på NRK 21.12.09.