Ny retning for Renny Harlin

Det er flere år siden jeg avskrev Renny Harlin som en middelmådig og gradvis mer uinteressant actionfilmskaper. Vi må  helt tilbake til 1996 og The Long Kiss Goodnight for å finne noe som helst interessant i filmografien, og gudene skal vite at Harlin i mellomtiden ikke har prøvd. Nå har imidlertid den finskfødte Die Hard 2– og Cliffhanger-regissøren funnet et nytt og uventet filmprosjekt. Ifølge Variety er Harlin engasjert til å lage film om krigen som brøt ut da georgiske styrker rykket inn i Sør-Ossetia 8. august 2008, hvor russernes umiddelbare militære respons førte landene inn i noen redselsfulle dager med intense krigshandlinger. Filmen skal spilles inn nær geografien der handlingene fant sted for ganske nøyaktig ett år siden, og innspillingen er satt til å starte allerede i september. Harlin siteres slik i Variety:

I’ve waited a long time to find something with substance and reality. I thought I had that in ‘Mannerheim,’ this historical epic on the Finnish war general who led Finland against Russia in 1939, but the financing fell apart. When I got this script two weeks ago, it was exactly what I had been looking for, a great human story, with tragic, serious overtones. I saw it as my opportunity to use my experience in action films to tell the story of a complex conflict that is impartial but makes a strong antiwar statement.

Filmen skal produseres av blant andre Michael P. Flannigan som har gjort karriere nettopp av å finansiere den typen middelmådige actionfilmer Harlin har kastet bort de siste ti årene på. Kanskje blir Harlins redning et relativt stramt budsjett, en sannsynlig ukjent cast og virkelighetsnære europeiske omgivelser? Dette kan i hvert fall bli interessant. Og det er lite i veien med Renny Harlins intensjoner:

I want to make a film that says something about the human condition, and even if only a few people see this and feel its impact and its antiwar message, then I will have done something that’s important and I will be proud of it.