Hovedprisen i Shanghai til outsideren Original

Original

Den dansksvenske spillefilmen Original, produsert av Zentropa, vant i helgen hovedprisen Golden Goblet og prisen for beste skuespiller på den internasjonale filmfestivalen i Shanghai. Variety rapporterer at regissørene Alexander Brøndsted og Antonio Tublén mottok prisen for det juryens formann Danny Boyle kalte «a light, touching and subversive study of mental illness that is both compassionate and never sentimental.» Hovedrolleinnehaver Sverrir Gudnason var også i den kinesiske metropolen for å motta sin pris. (Filmen deltok også i konkurranse i Tribeca tidligere denne våren, hvor IndieWire profilerte regissørene.)

Inntil jeg leste denne prisvinner-nyheten fra Shanghai hadde jeg hverken hørt om selve filmen eller regissørene. Men litt research hos nabolandets Filmnyheterna.se ledet meg til en interessant historie. Original hadde svensk kinopremiere 22. mai til svært lave besøkstall. Kun 4 kopier av filmen ble distribuert ut til kinoene, noe som ledet regissørene og skuespillerinne Tuva Novotny til å publisere et protestinnlegg om distribusjonsforholdene i Sverige. De skriver blant annet:

Svenska Filminstitutets hemsida rapporterade nyligen stolt: ”Sweden is once again riding high at the Tribeca Filmfestival”, med ”Original” som exempel på svensk films framgångar i utlandet. En film som alltså inte beviljats stöd från SFI på utvecklingsstadiet, utan istället producerats i Danmark med stöd från Danska Filminstitutet, bara för att i färdigt format ännu en gång möta svensk filmdistributions ogenomträngliga mur av kapitalistiskt och elitiskt tänkande.

Innlegget gir et interessant innblikk i det som lenge har vært mange svenske filmskaperes frustrasjon over mangelfull interesse og forståelse på tvers av distribusjons- og kinoleddet. Senest i vinter var regissør Jan Troell og produsent Thomas Stenderup i harnisk over skjebnen Maria Larssons evige øyeblikk led på svenske kinoer. Filmskaperne bak Original avslutter innlegget sitt med å undre seg over om fildelingsdistribusjon egentlig er løsningen – heller enn problemet:

Så vad är meningen med att producera svensk film om den inte har en möjlighet att visas och bli sedd? Varför tar vi in fler elever på filmskolorna, varför utbildar vi fler skådespelare? Det är bra att slå sig för bröstet och stoltsera med svensk film, men som utvecklingen nu ser ut har vi snart inte många svenska filmer att stoltsera med, för filmentusiasmen har flyttat till Danmark, och med de distributionsmöjligheter som ges nu undrar man om en återöppning av The Pirate Bay snart kommer vara den enda möjligheten för att visa svensk film för svensk publik?

Om filmen hadde vært distribuert over nettet på en lovlig variant av The Pirate Bay hadde jeg kunnet se den i kveld, basert på interessen skapt av prisoppmerksomheten og traileren. Det hadde jeg betalt for meg glede. Uansett – her er en av teaser-trailerne til Original (se flere her), som får meg enda mer interessert i å se filmen. Mon tro om norsk kinodistribusjon overhode er vurdert?