Hvor er lanseringen av Snarveien?

Snarveien
Marte Germaine Christensen i "Snarveien".

På sensommeren, fredag 31. juli, er det i følge Filmweb kinopremiere på den nye norske horrorfilmen Snarveien. Filmen regisseres av debutant Severin Eskeland, produseres av Exposed og vil bli distribuert av SF Norge. Dette er også den eneste nye norske filmen som kommer på kino i sommer (dog lovlig sent i det som kan kalles sommer). Debatten om hvorfor ikke flere norske filmer har premiere om sommeren dukker opp hvert år, og i 2009 startet Dagsavisen moroa. «Jeg har vanskelig for å skjønne at man må vente til langt ut i august før man setter opp en norsk film. Det er synd at dette skjer igjen,» sier Trond Giske til avisen – og jeg merker at denne debatten kjeder meg.

Uansett, i Montages er vi nysgjerrige på Snarveien – og håper den lykkes med sin sommerlansering. Men hvorfor er ikke filmen allerede i gang med markedsføringen? Det er bare drøye to måneder til premieren. Distributør Åge Hoffart sier til Dagsavisen at de ennå ikke er helt sikre på juli-lanseringsdatoen: «Vi trenger lanseringsstøtte for å gjøre det. Blir det knallvær i juli, kommer det ikke en kjeft. Jeg tror støtteordninger må til for at vi skal tørre å satse om sommeren. [..] Men vi har ikke kommet fram til en endelig løsning.»

I mine øyne spiller det ingen rolle; de burde allerede vært synlige med filmen sin. På SF Norge sine sider står det at plakaten ikke er klar ennå, og ingen bilder er tilgjengelige hverken der eller på Filmwebs medieserver. Likevel fant vi hos produsent Exposed en engelskspråklig plakat (for Detour) – og derfra kunne vi klikke oss videre til SF International, hvor de også hadde et bilde fra filmen (se øverst i saken). På Norsk filminstitutts engelske presentasjonsside for filmen heter den forresten Shortcut.

Snarveien (Detour)

Jeg opplever ikke dette som verdens mest originale horrorfilmplakat, men dersom filmen inneholder en genuint grusom følelse av frykt og terror, så gjenspeiler posteren det godt. Det slitte, utvaskede preget og det lidende blikket fra blondinen passer forøvrig fint med stilen etablert i en av plakatene til den franske suksessen Haute Tension (2003). Da Snarveien mottok produksjonsstøtte fra NFI for et år siden, ble filmens plott beskrevet slik: «En teknologisk skrekkthriller om svenske Lina og norske Martin som drar på harry-tur for å smugle for sin beste venns kommende bryllup. Underveis dokumenterer de alt de gjør gjennom sine egne mobilkameraer.» I plakaten kommer ikke elementet teknologisk tydeligere frem enn gjennom den litt billige bruken av underscore i teksten om produsentene over tittelen. Ut fra denne plakaten slår Snarveien meg som en gjennomsnittlig horrorfilm som kunne ha vært produsert i hvilket som helst land. «For DVD-salg på et filmmarked nær deg!»

Så med dette som utgangspunkt har SF Norge en stor utfordring foran seg! De må gjøre filmen til et lekkert sommerfilmobjekt for mitt begjær. Men vi er snart i juni allerede – og uten hverken en offisiell nettside for filmen, trailer eller bildegallerier har jeg ingen vei å vende blikket for å finne noe tiltrekkende å øke forventningene mine med. Selvom jeg har lyst! Og dersom man tar utgangspunkt i Filmweb, intervjuet i Dagsavisen og Snarveiens side på Wikipedia har jeg tre premieredatoer å forholde meg til: 31. juli, 9. september og 11. september. Hvorfor ønsker de å forvirre publikum på denne måten, når strømmen av informasjon ut til publikum fint er mulig å kontrollere?

Uten sammenligning forøvrig; men Upperdog – som har premiere 28. august – har offisiell side med klipp, bilder og en tydelig lanseringsstrategi. For å kunne heve fanen for en skikkelig sommerpremiere, med en publikumsvennlig sjangerfilm som Snarveien, burde produsent og distributør egentlig allerede være i gang. Foreløpig er det retningsløst. Vi venter i spenning på hva som venter rundt neste sving.