The World Without Us

Jeg har ventet på det, og i dag ble det klart – Hollywood går igang med en storstilt filmatisering av Alan Weismans mildt sagt fascinerende roman The World Without Us. Med bidrag fra forskere innenfor de fleste vitenskaper, forteller Weisman historien om hvordan verden ville bli om vi mennesker ble borte. Om hvordan metrosystemet i New York ville oversvømmes i løpet av bare et par døgn, hvilke skapninger som ville overleve uten oss, hvilke som ville dø ut (kakerlakker, eksempelvis), at bare våre eldste byggverk ville overleve og så videre. Men også Dalai Lama og andre religiøse ledere har bidratt, og boka er i så måte spekket med filosofiske betraktninger rundt temaet. Romanen har en egen hjemmeside der dere kan lese mer om innholdet, men jeg vil faktisk rett og slett anbefale dere å kjøpe den. Kanskje som påskelektyre?

Hollywood planlegger ikke å gjøre dokumentarfilm av materialet – det er allerede gjort. Nei, de planlegger helaftens spillefilm av det mer episke slaget med romanens materiale som bakteppe. Interessant nok, og ikke overraskende, har produsentene hyret inn I am Legend-regissør Francis Lawrence til å orkestrere det hele. Mark Protosevich skal gjøre adaptasjonen, forøvrig manusforfatteren bak Kenneth Branaghs Thor og nyversjonen av Oldboy. Det kan bli interessant, bare ikke det grundige bakgrunnsmaterialet reduseres til stafasje for en actionfilm.