Errol Morris' neste

Dokumentarist Errol Morris har en ny film på trappene. Denne gang hopper imidlertid den begavede regissøren over i spillefilmenes verden. Mange vil nok, hvis de smører litt tykt på, hevde at Morris med dette krumspringet likevel ikke er helt på bortebane; da flere av Morris’ tidligere dokumentarer unektelig har en slags filmatisk struktur over seg, og et mer utpreget visuelt filmspråk enn tradisjonelle dokumentarfilmer. Se for eksempel den banebrytende og knakende gode The Thin Blue Line, hvor Morris etablerte seg som en helt særegen røst i denne delen av filmindustrien, side om side med den tradisjonelle dokumentarfilmen med sin klassiske, journalistaktige tilnærming.

Det overnevnte har også bidratt til at Errol Morris må regnes for å være en av nåtidens mest kjente dokumentarister, i sjiktet bak Michael Moore naturligvis, sammen med for eksempel Werner Herzog som jo har vekslet mellom spillefilm og dokumentar med enormt hell. Men nå er det altså Errol Morris som skal ta spranget, og det er ikke uten en viss nysgjerrighet jeg ser frem til dette.

Variety melder at Zach Helm, omtalt som Hollywoods nye manusforfatter-stjerneskudd under lanseringen av Stranger Than Fiction (men som raskt ble revet ned igjen etter Mr. Magorium’s Wonder Emporium), skal forfatte filmprosjektet som foreløpig står uten tittel. Filmen skal imidlertid produseres av Mandate Pictures og Steve Zaillian, og omtales fra offisielt hold som en svart komedie inspirert av Robert F. Nelsons memoarer, utgitt mellom to permer i We Froze the First Man, om tv-reparatør Nelson og andre entusiaster som på 1960-tallet forsøker å lure døden ved å fryse ned mennesket. I håp om at fremtidens vitenskapsmenn kunne tine dem til live igjen…

Dette høres kanskje mer ut som materiale for en viss Herzog, men også med Errol Morris bak spakene er dette blitt et prosjekt som føles småpirrende allerede.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. The man sier:

  Dette er da ikke et sprang for Errol Morris da han har laget fiksjon før. I 1991 regisserte han nemlig The Dark Wind basert på en novelle av Tony Hillerman. Filmen er ikke videre bra og den dukker sjelden opp når man diskuterer Morris karriere, men man kan ikke overse den. Rett skal være rett!

 2. Trond Johansen sier:

  Du har naturligvis rett, og når du nevner tittelen så husker jeg jo også at jeg faktisk kjente til dette. En pinlig glipp, og som du skriver; rett skal selvfølgelig være rett. Takk for korreksjonen! Har du sett The Dark Wind, forresten?

 3. The man sier:

  Jeg har sett den for mange herrens år siden og jeg har ikke planer om å se den igjen:).

 4. The man sier:

  Forøvrig har Morris laget en del reklamefilmer også… Blant annet for Levis.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>