Woody Allens omstridte A Rainy Day in New York får kinolansering i Italia

Det har lenge vært uklart hva som vil bli skjebnen for Woody Allens A Rainy Day in New York, etter at Amazon skrinla den ferdige filmen og trakk seg fra kontrakten om totalt fem Allen-filmer. Nå har en italiensk distributør kastet seg inn på markedet og sørget for A Rainy Day in New York-lansering i Italia til høsten.

Det er distributøren Lucky Red som har sikret seg distribusjonsavtalen. Ifølge en kilde Variety har snakket med har det også blitt gjort andre, lokale distribusjonsavtaler på det europeiske kinomarkedet. Hvilke land det er snakk om er foreløpig uvisst, og dermed vet vi heller ikke om vi får se A Rainy Day in New York her i Norge.

Filmen er en romantisk komedie, men øvrige detaljer rundt handlingen har foreløpig vært på et minimum. Noe av årsaken til at produksjonen har vært vanskelig å selge for Amazon, er visstnok at en eldre mann – spilt av Jude Law – har et forhold til en yngre kvinne i fortellingen. Noe slikt er ikke nytt i Allen-filmografien, men i kjølvannet av #metoo-revolusjonen er en slik opplysning bensin på bålet for kritikere, og noe som får potensielle oppkjøpere av filmen til å nøle.

Ikke minst har den snart tretti år gamle anklagen mot Woody Allen uunngåelig nok også blitt hentet opp i dagen igjen. Sakens detaljer og kompliserte motsetninger er behørig oppsummert i denne Wikipedia-artikkelen, men kort fortalt ble Allen i 1992 anklaget av sin den gang 7-årige adoptivdatter Dylan Farrow for seksuelt overgrep, noe som ledet til en politietterforskning og en vurdering fra en barneovergrepsfaglig komité ved et sykehus i Connecticut. Saken ble deretter henlagt.

Etter et svært produktivt og innflytelsesrikt filmkunstnerskap (som har vart i omtrent 50 år, og blitt smykket med fire Oscar-statuetter), ble det stopp for Woody Allen i 2018 – det første året siden 1981 uten en Allen-film. Årsaken er altså at Amazon har trukket seg fra kontrakten med filmskaperen, som på sin side har reagert med å saksøke selskapet.

På rollelisten til A Rainy Day in New York finner vi blant andre Timothée Chalamet, Elle Fanning og Selena Gomez. Noen av skuespillerne har i etterkant av innspillingen donert lønnen fra Allen-produksjonen til Time’s Up-bevegelsen. Jude Law har imidlertid gitt uttrykk for at det er synd at filmen lenge så ut til å bli «kansellert»: «It’s a terrible shame. I’d love to see it. People worked really hard and put a lot in, obviously himself [Allen] included.»

Mens vi venter på mer utdypende nyheter om A Rainy Day in New York, er Allen i gang med en ny filminnspilling – denne gang i Spania, finansiert av selskapet Mediapro.