Ulrich Seidls Paradis: Tro holder fanen høyt – tysk trailer og norsk premieredato klar

Fredag 19. oktober er det norsk kinopremiere på østerrikske Ulrich Seidls Paradis: Kjærlighet, den første filmen i Seidls bebudede Paradis-trilogi. Den andre filmen, Paradis: Tro, som hadde festivalpremiere i Venezia, kommer også til Norge – på et treffende tidspunkt.

På Cannes-festivalen i mai var det liten tvil i Montages-redaksjonen om at Ulrich Seidls første film i Paradis-trilogien var et av høydepunktene. Vi diskuterte filmen i denne episoden av Filmfrelst, og skrev om den igjen i sommer da norsk premieredato ble avklart. Men der første kapittel foregår langs strender og på hotellrom i Kenya, er Paradis: Tro en langt mer østerriksk affære, om man kan si det sånn.

Et av premissene i Paradis-trilogien er at vi over tre filmer skal følge tre kvinner fra samme familie. Teresa i Paradis: Kjærlighet er søsteren til den dypt religiøse Anna Marie, som portretteres i Paradis: Tro. (I tredje film, Paradis: Håp vil vi møte Teresas datter – så vidt introdusert i første film – som reiser til en fat camp hvor hun får sin seksuelle oppvåkning.)

Distributør Fidalgo har nå satt den norske premieredatoen for Paradis: Tro til 26. desember – som setter tonen for en riktig så alternativ romjulsunderholdning for hele familien. Skal man dømme ut fra den bekmørke, dog humoristiske tyske traileren nedenfor, glir katolikken Anna Marie over i en type religiøs fanatisme som grenser mot en slags begjærlig urkraft. Dramaet intensiveres når Anna Maries rollestolbundne, muslimske ektemann Nabil returnerer til deres felles hjem.

Alt tilsier at Paradis: Kjærlighet vil få en del oppmerksomhet senere denne uken, og vi antar at også Paradis: Tro vil sette samtalen i sving når juleferien nærmer seg. Ulrich Seidl fornekter seg ikke: