Tre norske dokumentarer skal konkurrere om Dragon Award på Gøteborg Internasjonale Filmfestival

Sofia Haugans debutfilm Røverdatter («My heart belongs to Daddy»), Marte Vold og Jéro Yuns Letters, og Håvard Bustnes’ Golden Dawn Girls er tatt ut i konkurransen Best Nordic Documentary på Gøteborg Internasjonale Filmfestival.

Det vil si at hele tre norske dokumentarer vil konkurrere om den prestisjefylte Dragon Award for beste dokumentarfilm, blant totalt kun åtte titler. Bustnes’ Golden Dawn Girls høstet mye oppmerksomhet da den hadde verdenpremiere under IDFA i Amsterdam i fjor høst, og snart får den Norgespremiere på TIFF i Tromsø.

TIFF-premiere får også Letters, der man følger man hverdagslivene til Marte og Jéro som utveksler videobrev til hverandre fra hver sin side av jordkloden. I dagens pressemelding får vi vite at filmen skildrer regissørene hverdags- og familieliv fra to ulike perspektiver:

«Marte Vold er 37 år, småbarnsmor og bor i Oslo. Jéro Yun er 35 år og bor alene med en katt i Seoul. Han reiser for å besøke foreldrene sine som han ikke har sett på lenge og dette blir starten på et år hvor Marte og Jéro utveksler videobrev og tanker. Jéros mor blir alvorlig syk i løpet av året og dette gjør at spørsmål om familie, moderskap, tid og hvilke minner man tar vare på blir presserende for både Jéro og Marte. Hva er det å være en mor og et barn i to ulike kulturer? LETTERS er en personlig og ærlig film som oppleves både utfordrende og dypt rørende.»

Røverdatter er en annerledes far-datter film (som Montages-redaktørene presenterte med stor entusiasme på Blått lerret i november). Sofia Haugans debut kretser rundt det å hjelpe en forelder til å bli rusfri og en skikkelig samfunnsborger, og preges av mye humor – et våpen for å takle en kaotisk og komplisert hverdag. I dagens pressemelding presenteres filmen slik:

«Sofia er en ung, nyutdannet filmskaper fra Trysil som bor i Oslo sammen med kjæresten og omplasseringshunden Shaggy. Hun er ganske lik faren sin, de har samme humor, samme glimt i øyet og til dels samme temperament. Men hans temperament ble farlig, og fra hun var ti år bodde hun og moren i skjul på hemmelig adresse. Nå har Sofia og faren tatt opp igjen kontakten. Faren lever fortsatt et liv preget av rus og kriminalitet, mer innsatt i fengsel enn ikke. Hans store sorg er at han mistet Sofia. Sofias store håp er at hun som voksen kan hjelpe han på beina, så han kan bli en pappa igjen. Sammen kjemper de en hard kamp med mye humor og varm; for forholdet, mot rusen og mot systemet som er ment å hjelpe dem.»

Røverdatter er produsert og distribuert av Indie Film og Carsten Aanonsen, og får norsk kinopremiere allerede 16.mars. Under kan du se filmens plakat, som Montages har fått gleden av å ha eksklusiv premiere på.