Programmet for Kritikeruken i Cannes er sluppet – ny film fra The Lure-regissør Agnieszka Smoczynska

Cannes 2018: For noen dager siden annonserte Cannes-festivalen sitt offisielle program – til noe mer dempet mottagelse enn vanlig.

Til manges overraskelse uteble flere av de varslede auteurene i første omgang, inkludert Claire Denis, Gaspar Noé, Mia Hansen-Løve, Olivier Assayas og Lars von Trier. Derfor er det knyttet usedvanlig store forventninger til hvilke titler som annonseres i etterkant av den høytidelige pressekonferansen i år. Foreløpig har det ikke tilkommet noen ekstra konkurransefilmer, men så mange som seks til kan bli offentliggjort innen festivalstart.

Som vanlig knyttes det også spenning til sideprogrammet Kritikeruken, og i år blir seksjonen ekstra morsom å følge tett for oss nordmenn, ettersom jurypresidenten er vår egen Joachim Trier. Med sitt fokus på debutanter og andregangsfilmskapere byr Kritikeruken ofte på en liste med rimelig ukjente navn, og er derfor festivalens største kilde til genuine oppdagelser.

Programmet ble i sin helhet sluppet i ettermiddag, og de fleste av navnene er ubeskrevne blad for oss. Vi merker oss imildertid en ny film fra polske Agnieszka Smoczynska, som imponerte oss stort med debuten The Lure (som er utgitt av Criterion) en blodig havfrue-musikal preget av stor idérikdom og imponerende håndverk.

Under kan du se årets konkurranseprogram, samt en oversikt over spesialvisningene – som inkluderer en film signert Paul Dano. Listen over de mange kortfilmene som også vises finner du her.

*

Kritikeruken 2018

Chris The Swiss av Anja Kofmel
Diamantino av Gabriel Abrantes og Daniel Schmidt
Egy Nap av Zsófia Szilágyi
Fuga (Fugue) av Agnieszka Smoczynska
Kona Fer I Stríð (Woman At War) av Benedikt Erlingsson
Sauvage av Camille Vidal-Naquet
Sir av Rohena Gera

Spesialvisninger:

Wildlife av Paul Dano (åpningsfilm)
Our Struggles av Guillaume Senez
Shéhérazade av Jean-Bernard Marlin
Guy av Alex Lutz (avslutningsfilm)