Programmet for Tromsø internasjonale filmfestival 2017 er sluppet – Gullpalme-vinner Cristian Mungiu er hedersgjest

TIFF 2017: I dag ble programmet til neste års utgave av Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) sluppet. Montages vil som vanlig være til stede under festivalen, som selv omtaler programmet som «mangfoldig og grenseløst.» 

Festivalsjef Martha Otte uttaler i en pressemelding: «Ytringsfrihet og sensur er temaer som spenner på tvers av alle seksjonene i årets program. Mangfold er et av festivalens varemerker, noe som også preger årets program. Konflikten i Midtøsten er bakteppe for flere filmer, både komedier, dramaer og dokumentarer.»

2017-programmet presenterer en ny seksjon, Norske horisonter, som vil by på premierer av seks rykende ferske norske kinofilmer (fiksjon og dokumentar), deriblant Tommaso Mottolas hybridfilm Karenina & I, Izer Alius spillefilmdebut Fluefangeren, samt Trude Berge Ottersens og Gry Elisabeth Motensens Ishavsblod – «en arktisk, havgående roadmovie, med barske kvinner og menn, alene mot uvær, kulde og ensomheten i Ishavet.» Zaradasht Ahmeds Nowhere to Hide, som ble belønnet med hovedprisen under dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam  i høst, er også en del av programmet. (Les mer om filmene i Norske horisonter her.)

I det som må sies å være et nokså alvorstungt konkurranseprogram finner vi blant annet Pablo Larraíns Neruda (les vår Cannes-omtale), Antonio CamposChristine, Cristian Mungius Bacalaureat, som belønnet med prisen for beste regi i Cannes, samt Anna Rose Holmers festivalfavoritt The Fits. (Les mer om filmene i konkurranseprogrammet her.)

https://www.youtube.com/watch?v=HvRxAkX3eSg

Programmet byr også på et Cristian Mungiu-retrospektiv, der langfilmene Occident, 4 måneder, 3 uker og 2 dager, Gylne tider og Beyond the Hills står på plakaten. Den Gullpalme-belønnede rumenske regissøren er dessuten hedersgjest og til stede under festivalen. En annen stor regissør som vil prege TIFF 2017 er Paul Verhoeven, som deltar i sideprogrammet Overdrive med Elle – hans store mesterverk med Isabelle Huppert i hovedrollen, som vi under Cannes-festivalen snakket opp i skyene på vår podkast.

2017 markerer at det er 100 år siden det første samiske landsmøtet, som senere har blitt utgangspunkt for samenes nasjonaldag. TIFF markerer denne viktige begivenheten i samefolkets historie med eget program under tittelen Sápmi 100. Sideseksjonen byr blant annet på en spesialvisning av Nils Gaups Veiviseren med livemusikk.

Tyrkia er såkalt «fokusland». Denne spesialkuraterte sideseksjonen består av nye stemmer fra landet, med mål om å gi et bilde på hvor kompleks den tyrkiske identiteten er. Solveig Melkeraaens dokumentar Tungeskjærerne er åpningsfilm, mens Damien Chazelles Oscar-favoritt La La Land får æren av å avslutte festivalen. (Hør vår Filmfrelst-episode fra Venezia her.)

Tromsø internasjonale filmfestival går av stabelen i perioden 16.–22. januar. En fullstendig oversikt over årets program finner du på festivalens nettsider.

15129548_10153877566547676_5697738649119502776_o