Oscar-vinner Asif Kapadia (Amy, Senna, The Warrior) kommer til filmfestivalen i Tromsø i 2018

TIFF 2018: Et nytt år betyr en ny utgave av filmfestivalen i Tromsø, og vi kan i dag avsløre at regissør Asif Kapadia – som i 2016 vant en Oscar for sin enestående dokumentarfilm Amy – blir en av hovedgjestene på årets TIFF, som går av stabelen 15.-21. januar.

For TIFF-veteraner gir et besøk fra Asif Kapadia kanskje ikke hakeslepp: han er å regne som «en av familien». Kapadia viste sin spillefilmdebut The Warrior på festivalen i 2002, og inntrykkene fra besøket i Tromsø den gang bidro til å inspirere regissøren til å lage filmen Far North i 2007 – med innspillingen lagt til både Svalbard og de den gang nyopprettede opptaksfasilitetene på FilmCamp i Målselv. Skuespillerne Michelle Yeoh og Sean Bean skapte glamour og oppmerksomhet rundt Far North, og i 2008 returnerte Kapadia til TIFF og ishavsbyen sammen med Yeoh for å presentere resultatet.

Siden den gang har de to innovative kinodokumentarfilmene Senna (2010) og Amy (2015) satt Asif Kapadia på kartet i et ganske annet landskap enn hans fiksjonsfilmer. Med kun eksisterende arkivmateriale som utgangspunkt, og en markant og kompleks hovedperson i sentrum, har Kapadia gjennom utsøkt arbeid i klipperommet (med Chris King) formet to pustberøvende narrativer i Senna og Amy. I disse dager legger han siste hånd på sin neste film i samme sjanger, og det er all grunn til å tro at Maradona (2018) – om den geniale og tragiske argentinske ballkunstneren som utvilsomt er en av fotballhistoriens mest fascinerende personligheter – blir et like usedvanlig verk som de to foregående.

TIFF har invitert Asif Kapadia til å holde en masterclass torsdag 18. januar (les om detaljene og påmelding her) om arbeidet med Senna og Amy, og i den forbindelse vil regissøren også vise klipp fra Maradona. Dette er et TIFF-arrangement som antageligvis vil bli utsolgt, kanskje også like raskt som «årets film om en gammel mann på en fjellknaus» eller «årets film om et forunderlig dyr som trosser livets harde virkelighet» – billettsalgstrendene i Tromsø kan gi enhver kyniker troen tilbake på den smale filmens kår, og er som alltid gjenstand for evig undring for hovedstadsobservatører.

Vi ser frem mot å snakke med Kapadia i Tromsø, og å følge festivalen tett – vi dekker som vanlig TIFF med en stor stab tilstede, og vil presentere intervjuer med filmskapere, omtaler og podkaster her på Montages.