Oliver Stones Alexander: The Ultimate Cut lanseres i juni

Oliver Stones filmatisering av Aleksander den stores liv har vært et work in progress siden produksjonen ble påbegynt; etter premieren i 2004 har filmen blitt klippet om og relansert både som Director’s cut (2005) og The Final Unrated Cut (2007). I anledning filmens tiårsjubileum lanseres Alexander: The Ultimate Cut, som ifølge Warner Bros. og regissøren skal være den endelige versjonen.

Få Hollywood-produksjoner av denne størrelsen har fått like hard medfart som Alexander. Filmen ble totalslaktet av pressen og sviktet av publikum, og Stone og Warner Bros. ble saksøkt av en gruppe greske advokater som mente fremstillingen av Aleksander den store var feilaktig.

Mye av kritikken mot filmen gikk på at den var for lang (175 minutter) og rotete, og at den fokuserte for mye på Aleksander den stores privatliv, som var preget av glamour og erotikk. For de få av oss som synes at Alexander er et misforstått mesterverk, er det nesten rørende at Stone aldri gir opp kampen med filmen, og den 6. juni vil den endelige versjonen, Alexander: The Ultimate Cut, bli tilgjengelig på DVD og Blu-ray.

Alex set

Denne versjonen vil ha en varighet på 206 minutter; altså 31 minutter lengre enn den opprinnelige kinoversjonen, men 8 minutter kortere enn The Final Unrated Cut. Utgivelsen vil inneholde masse bonusmateriale (hentet fra Blu-Ray.com):

  • Alexander: The 206-minute Ultimate Cut
  • The Ultimate Cut Audio Commentary with Oliver Stone
  • Alexander: The 175-minute Theatrical Version
  • Theatrical Version Audio Commentary with Stone
  • New Documentary: The Real Alexander and the World He Made – Learn how Alexander the Great’s vision of uniting East and West helped shape our modern world, and how different our lives might have been had his empire not fractured upon his untimely death at the age of 32.
  • Sean Stone’s Feature-Length Documentary: Fight Against Time: Oliver Stone’s Alexander
  • And much more bonus content, to be detailed at a later date…
  • The Art of Alexander 40-page art book, featuring numerous concept drawings, production storyboards and behind-the-scenes photographs
  • Collectible packaging, with correspondence memos between Oliver Stone and his cast and crew

Det har vært spennende å delta på denne endeløse reisen, og vi krysser fingrene for at Stone har gjort tilstrekkelig store grep i denne endelige versjonen, slik at relanseringen ikke fremstår som et simpelt forsøk på å stjele penger fra filmens trofaste tilhengere.

*

Vi har tidligere skrevet om utgivelsen i denne artikkelen.