Michael Mann bekrefter at en oppfølger til Heat er på trappene – som film

Michael Mann har i lang tid varslet sin debut som romanforfatter med Heat 2, en oppfølger til hans mesterverk Heat (1995). Nå avslører han at en filmatisering allerede er på trappene.

Mange Heat-fans lyste blålig opp i mørket da Mann offentliggjorde sin retur til fiksjonsuniverset fra Heat i fjor, selv om det var underveldende at dette skulle skje mellom to permer og ikke på lerret. Men i en nylig publisert episode av Marc Marons podkast «WTF» fremkommer det at den amerikanske actionauteuren hele tiden har tenkt at romanen skal filmatiseres: «This is a book, but it’s also going to be a very large movie».

Når Maron spør om arbeidet med å realisere filmen allerede er i gang, svarer Mann «ja», men understreker at han ikke kan si mer.

Romanen skal være strukturert på en måte som minner om Gudfaren – del II (1974), det vil si at fortellingen veksler mellom å være en «prequel» og en «sequel» (satt til år 2002, syv år etter originalen). Boken lanseres 9. august og kan forhåndsbestilles her.

Da vi i fjor høst anbefalte et knippe eksistensielle heistfilmer, skrev vi følgende om Heat:

Michael Manns massive mesterverk er alt man drømmer om at en film kan være – et verk som lykkes til fingerspissene med sine ambisjoner, og som utvides og vokser desto nærmere man tar den i øyesyn. Heat er en moderne noir om skurk og purk, maskulinitet og ensomhet, vold og tilgivelse. En film som både oppfyller og sprenger sine sjangerkonvensjoner, og demonstrerer at en action- og heistfilm kan romme like mye emosjonell spenning og tematisk bredde som Antonioni. I sine særpregede blå landskap av kalde lys og mørke skygger vever Mann sitt følsomme portrett av Los Angeles’ urbane jungel sammen med et knippe tøffe og sårbare menneskeskildringer, der den lovløse mestertyven Neil McCauley (De Niro) møter sin likemann i den samvittighetsfulle, men villfarne etterforskeren Vincent Hanna (Pacino).

Et ofte poetisk og dvelende kamera kan hentes brutalt ned på gateplanet når det blir nødvendig, og urbane vistaer får sveve urovekkende rundt hovedfigurenes ensomme silhuetter like naturlig som nærbildene bringer oss tett på ansiktene deres. Michael Manns eksistensielle maskulinitetsportrett er presist og inderlig, og lykkes langt utover sjangerfilmens antatte rammer. Heat er ganske enkelt noe av det beste som er laget; en virtuos og vakker film som plasserte Mann i sitt absolutte senit som regissør og manusforfatter, og som satte standarden for hvilke høyder og dybder en action- og heistfilm kan strekke seg etter å romme som kunstverk.

Mann var nylig aktuell som regissør for piloten av HBO-serien Tokyo Vice.