Luca Guadagnino regisserer ny Scarface med manus av Coen-brødrene

En av vårens mest oppsiktsvekkende nyheter: Luca Guadagnino (Call Me by Your Name, Suspiria) skal lage en nyinnspilling av Scarface for Universal Pictures, satt til Los Angeles.

Fortellingen om den kaldblodige gangsteren ble filmatisert av Howard Hawks i 1932, før Brian De Palma gjorde sin vri i 1983. Med tanke på De Palma-versjonens 80-tallsperfeksjon og status, kan man selvsagt argumentere for at en ny Scarface er fullstendig overflødig. Men det samme kunne man si om Suspiria (2018), før det viste seg at Luca Guadagnino remaket Argentos kultklassiker med både glans og originalitet. Hvis det først skal lages en ny Scarface, oppleves den italienske feinschmecker’en som et naturlig og ikke minst veldig spennende regissørvalg.

Prosjektet har sirkulert en stund før Guadagnino tok på seg oppgaven, med både regissører og manusforfattere koblet på og av igjen. Ifølge Variety og andre kilder er det Joel og Ethan Coen som har skrevet siste versjon av manuset. Guadagnino og Coen-brødrene er et overraskende samarbeid, som forhåpentligvis vil bære kunstneriske frukter.

Michelle Pfeiffer i Scarface (De Palma, 1983).
Al Pacino i Scarface (De Palma, 1983).

I lys av Guadagninos forkjærlighet for og bevisste forhold til Suspiria (1977), er det grunn til å anta at De Palmas Scarface også står hans hjerte nær, når han nå skal gi seg i kast med enda en reboot av en kanonisert klassiker. I Guadagninos filmer utforskes gjerne forholdet mellom overflate og «skjulte» emosjonelle spor – i så måte bør De Palmas kitsch- og art deco-dynkede mesterverk tjene til god inspirasjon.

Guadagnino er dessuten en svært motebevisst filmskaper. Vil vi få en ny Elvira Hancock i vakre Armani-antrekk? Kostymene i Scarface (1983) sto i perfekt stil til filmens øvrige estetikk, med avdøde Patricia Norris (Twin Peaks: Fire Walk With Me, Days of Heaven, Lost Highway, The Immigrant) som kostymedesigner.

Guadagnino jobber for tiden med å ferdigstille HBO-miniserien We Are Who We Are, og har også flere andre prosjekter i emning, så tiden vil vise når nye Scarface er klar for å møte et forventningsfullt publikum.