Linn Skåber tar føringen i Ole Endresens nye komedie – se traileren til Wendyeffekten

Ole Endresen har bidratt til noen de beste norske humorseriene på 00-tallet, og med Kong Curling (2011) gjorde han en særpreget og vellykket langfilmdebut.

Alt gikk imidlertid i oppløsning med Jakten på Berlusconi – en av fjorårets store fiaskoer, som fikk særdeles laber oppslutning fra både kritikere og publikum. Heldigvis forsøker Endresen å gjøre det godt igjen bare et knapt år senere, med Wendyeffekten.

Traileren gir inntrykk av at fortellingen utspiller seg i et mer stilisert og spennende fiksjonsunivers enn Berlusconi, men snutten preges bestemt av sistnevntes 90-tallsaktige kombinasjon av voldelig action og hysterisk komedie. Distributøren SF presenterer filmen slik:

Bølers skyggeside har sitt eget velsmurte økosystem, hvor enhver kriminell har sin funksjon. Men plutselig fordufter likviditeten fra systemet, og markedet står på randen av tidenes crack. I et miljø som skriker etter intravenøs cashflow, jakter alle på den mystiske bankieren – den eneste som har fingeravtrykket som kan åpne slusene igjen. I sentrum av jaktlaget finner vi Økokrims ferske, men svært ambisiøse, etterforsker Svenn Krøvel, som nokså ufrivillig må samarbeide med den selvtitulerte «Kongen av Østkanten», Kripos-etterforskeren Sylfest Dreyer. Sylfest har selv et hav av konkurrerende agendaer – og Svenn mister fort kontrollen over etterforskningen. Ikke minst etter møtet med sjarmbomben Wendy, Bølers eneste luksusprostituerte.

Wendy drømmer om et liv langt borte fra Bøler, og med bankieren som fast kunde, har hun et klart fortrinn i jakten på pengene – bare hun er villig til å gå langt nok. Det er hun forsåvidt vant til – Wendy har en nesten lammende effekt på menns vilje og åndsnærværelse, og kan distrahere selv den mest hardbarkede. Eller Økokrim-etterforsker. Wendyeffekten er et kappløp mot tiden. Hvem finner bankieren eller fingeren hans først? Hvem får fingrene i Wendy? Og kan Bøler reddes fra skjebnen som et norsk Hellas?

Endresen har teft for situasjonskomikk, og hans distinkte visualitet bør være i stand til å absorbere elementer av både action og krim – uten å rote det til. Med et stjernelag av komikere og skuespillere på rollelisten – inkludert Linn Skåber, Morten Ramm, Christian Skolmen, Jon Øigarden, Kristofer Hivju, Nils Jørgen Kaalstad, Kåre Conradi og Hege Schøyen – velger vi å være optimistiske inntil videre.

Filmen er produsert av Kjetil Omberg ved Norsk Superfilm, og får premiere på norske kinoer 11. september.

Den ferske traileren kan du se her:

*