Bildet er hentet fra www.lengseletternåtid.no

Knut Erik Jensen vil folkefinansiere film om nordnorsk krigshistorie

Knut Erik Jensen vil lage filmen Lengsel etter nåtid for å fortelle om hva som skjedde i Finnmark under andre verdenskrig, da landsdelen ble evakuert og brent ned av nazistene.

I fjor publiserte vi en lengre artikkel om prosjektet og regissør Jensens frustrasjon over Norsk filminstitutts manglende interesse. Nå tyr Jensen (Stella Polaris, Heftig og begeistret) og produsent Knut Skoglund til såkalt «crowdfunding» eller folkefinansiering for å ro filmen i havn.

Jensen forklarer viktigheten av å formidle krigens omfang og konsekvenser i dagens pressemelding: «Filmen skal belyse en viktig, men grovt underkommunisert del av Norges historie. Den vil være den første fiksjonsfilmen som skildrer gjenreisningsperioden i Finnmark, med ”den brente jords taktikk” fra høsten 1944 som dramatisk bakteppe.»

Filmens tematikk er brennende aktuell: «Dagens flyktninger vil slite med de samme traumer, erindringer og erfaringer som mange mennesker i nord fremdeles bærer med seg. Med kjennskap til egen historie, kunnskap og innsikt i det som skjedde i Finnmark og Nord-Troms i 1944, hadde kanskje Norges befolkning hatt større forståelse hva det egentlig vil si å være flyktning og miste alt,» forteller Jensen.

Prosjektet har blitt møtt med mye entusiasme, men er langt fra ferdigfinansiert. Kulturnæringsstiftelsen i Sparebank1 Nord-Norge har sagt seg villig til å investere, og ifølge pressemeldningen har utviklingsprosessen har vært støttet av Barentssekretariatet, Norsk Filminstitutt, Filmpool Nord-Luleå, Innovasjon Norge, Filmfond Nord, Film i Finnmark, og kommunene Nordkapp, Alta, Hammerfest, Tromsø, Dyrøy og Vågan.

Nå ønsker Jensen å be privatpersoner om å bidra, og i samarbeid med produsentveteran Knut Skoglund (Pomor Film) lanserer han en informasjons- og crowdfunding-side, der både enkeltpersoner og organisasjoner kan bidra til finansieringen.

I tillegg søker Jensen Norsk filminstitutt for andre gang, men bedyrer at prosjektet ikke kan stå og falle på om filmen får tilskudd eller ikke: «Til det er prosjektet for viktig. Derfor tenker vi nytt om finansiering og henvender oss nå til det fremtidige publikum for å få filmen fullfinansiert.»

Målet er å få fullfinansiert Lengsel etter nåtid i løpet av 2015.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Geir J. Olsen sier:

  Synes det er sprekt av Jensen og moro at han prøver denne metoden, men reagerer sterkt på noen av summene de opererer med. Har de satt seg sterkt nok inn i hvilke nivå belønninger/summer bruker å ligge på i crowdfunding-sammenheng?

  For 250 kroner (mer enn prisen av en ny bluray) får du kun «oppdateringer» om prosjektet. Andre tilsvarende prosjekt tilbyr gjerne noe sånt for rundt 5 dollar. Skal du ha filmen på bluray må du ut med 500 spenn!? Antar jo at hvis filmen blir finansiert så vil alle andre kunne kjøpe den i butikker etter hvert til «normalpris». For 2500 kroner får du blurayen, men signert, oppdateringene og mulighet til å se den online før premieren? Med andre ord hvis vi innbiller oss at signert bluray er dobbelt så mye verd (1000 kr!) så skal de ha 1500 kroner ekstra for at man skal få lov å se en streamet versjon på nett før premieren? Hvis du er villig til å gi fra deg en god månedslønn (25.000) får man lov å besøke filmsettet siste innspillingsdag, være med på festen senere på kvelden og får attpåtil «en havlaks av ypperste kvalitet».

  Har ikke lyst å regne på paraden deres, for jeg ønsker alle slike prosjekt hell og lykke til men disse summene er jo ekstreme for «folk flest», i hvert fall tatt i betraktning hva de får tilbake for å bidra med så mye penger.

  Til sammenlikning, da selveste Spike Lee brukte Kickstarter til å folkefinansiere en spillefilm for et par år siden, så ga f.eks. 50 dollar en original kinoplakat til en av hans tidligere filmer SIGNERT av Lee selv.

  For 5000 dollar ble man kreditert produsent på Spike Lee’s film. For nesten samme sum (25.000 kr) til Jensens film får et set-besøk og en havlaks?

  Her burde noen ha gjort større research før de satte i gang. Folk som vil hjelpe spillefilmer ønsker ofte å være en del av prosjektet også for ettertiden, dvs at de synes det er kjempegøy å f.eks. takkes på rulleteksten for at de bidro. Med «belønningene» Jensen & co har kokt sammen her derimot virker det som om de er livredde for å få folket for tett på seg, og de serverer summer og belønninger som heller støter potensielle støttespillere vekk.

  Håper virkelig et slikt prosjekt som det her blir realisert, men gjetter på at det av vanlige folk her ikke kommer til å være mange som bidrar. Kanskje kan de få en del fra firmaer, organisasjoner og forretningsfolk, lokale kakser osv som synes det er gøy å kaste seg på, men fra vanlige ‘folk’ (som i ‘FOLKEfinansiering’) frykter jeg at denne skuta har seilt.

  Jensen har tidligere komponert noen av de vakreste øyeblikkene i nyere norsk filmhistorie, men etter «På hau’ i havet» beskyldte han uteblivende publikummere for å være usolidariske. «Synd at det er så lite solidaritet i folk» sa han. Ta i mot folket med litt mer åpne armer, Jensen, så kanskje du skal se at solidariteten strømmer inn til dette prosjektet. Folket utgjør det brede publikum du faktisk trenger, men først må du komme deg av båten og inn på land hvor de står og venter.

 2. Erik Hauke Tønnesen sier:

  Jeg kommer til å bidra med 500 kr. Det hadde jeg uansett gjort for å få dette viktige prosjektet på beina, å få en blu-ray blir en hyggelig bonus, men er ikke en forutsetning for min støtte.

 3. Ole Jon Tveito sier:

  Enig med Geir J. Olsen i at prisene ikke er gjennomtenkt. Jeg vil også bidra, men vil heller ha kreditering for crowdfunding inn på et mye lavere prisnivå.
  Synes det er et flott prosjekt, men tenk igjennom prisene!
  Det er ikke for seint!
  Se på kreativiteten som Christer Falck har gjort i sitt hyllestprosjekt til Raga Rockers. Det er en omfattende meny der man får lyst til å bidra, selv om det ikke er billig.
  Det prosjektet er overfinansiert.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>