Israelske Ronit Elkabetz (Vivianes kamp) blir juryleder i Kritikeruken

Et sikkert vårtegn er at Cannes-festivalen nærmer seg, og denne uken ble det markert av nyheten om hvem som skal sitte i årets jury til sideprogrammet Kritikeruken.

En av fjorårets mest omtalte filmer i Cannes-sideseksjonene var israelske Vivianes kamp («Gett»), som ble vist i Quinzaine des réalisateurs. Hovedrolleinnehaver og regissør Ronit Elkabetz har nå blitt oppnevt til å være juryleder i Kritikeruken, og med seg i juryen får hun filmkritiker Boyd van Hoeji, regissør Katell Quillévéré, fotograf Peter Suschitzky og festivalkurator Andréa Picard.

Ronit Elkabetz er best kjent her i Norge for nettopp Vivianes kamp, som nå går på kino, men er i hjemlandet en meget profilert skuespiller, og har som regissør også signert filmene To Take a Wife (2004) og Shiva (2008). Vivianes kamp ble tidligere i år nominert til en Golden Globe for beste ikke-engelskspråklige film.

Kritikeruken (Semaine de la Critique) er en frittstående sideseksjon med visninger som arrangeres parallelt med Cannes-festivalens offisielle program. Den ble startet av foreningen for franske filmkritikere i 1962, og prisene ble opprinnelig utdelt etter avstemning fra pressen, men de siste fem årene har de blitt delt ut av en jury. Kritikeruken fokuserer sitt arbeid mot å oppdage nye talenter, og i programmet er det kun første- eller andrefilmer fra regissører som velges ut til visning.

Mer informasjon om prisene som deles ut kan du finne på Kritikerukens egne hjemmesider. Cannes-festivalen foregår i år fra 13.-24. mai.