Heseblesende virtuos trailer til George Millers Mad Max: Fury Road

I dag ble det sluppet en ny teaser til Mad Max: Fury Road, George Millers nytolkning av sitt eget Mad Max-univers. Den sementerer alt som var lovende med første trailer.

De første glimtene fra den postapokalyptiske actionfilmen ble sluppet i sommer, og den gang skrev Montages-redaktør Karsten Meinich: «Det er lite vi får se av rollefigurene, utover hvordan de behersker actionbevegelser, men gjennom ansiktsuttrykkene og rammene de er satt i, føles den forblåste håpløsheten fra originaltrilogien erstattet med en slags aggressiv intensitet i Fury Road

Dette forsterkes ytterligere i den nye traileren. Mange av de samme actionglimtene fra første trailer repeteres, men tempoet er tonet noe ned i starten. Det gir oss anledning til å se litt mer av rollefigurene i tillegg til noen faktiske dialogkutt. Ikke fra Mad Max (Tom Hardy) selv, men fra Charlize Therons rollefigur. Litt flere ansikter, litt mindre rustbolker og eksplosjoner med unntak av en gigantisk pyrofest midtveis. Og så kulminerer det hele i en episk støvsky som kunne vært hentet rett ut fra Ridley Scotts Prometheus, der både kjøretøyer og mennesker virvles opp og rundt gjennom en slags bullet time-aktig fotografi. Gud bedre.

Mange fra min generasjon har et voldsomt sterkt og nostalgisk forhold til originaltrilogien, kanskje spesielt den kompromissløse andrefilmen Mad Max: The Road Warrior (1981). Det var derfor bedrøvelige nyheter da Mel Gibson ikke fikk anledning til å gestalte den ikoniske tittelrollen på nytt. Mange – inklusive undertegnede – hadde elsket å se en aldrende, furet og værbitt Mad Max klamre seg gjennom det dystopiske ørkenlandskapet. Men Tom Hardy er ingen dårlig erstatning. I tillegg er det så mye snacks på bildesiden og forhåpentligvis lydsiden (musikken skal skrives av ex-DJ Junkie XL aka Tom Holkenborg) at det er vanskelig å ikke bli litt varm i skinnjakka allikevel.

Hva tror dere? Vil den klare å leve opp til arven fra de foregående filmene? Eventuelt ta den enda lenger (førstefilm preges tross alt av sitt lave budsjett, mens tredjefilmen nesten vakler over i fantasy-territorium).

Mad Max: Fury Road har norsk kinopremiere 15. mai 2015.

*